MP Board Class 11th English A Voyage Solutions Chapter 16 The Captive Air of Chandipur

MP Board Class 11th English A Voyage Solutions Chapter 16 The Captive Air of Chandipur (Jayant Mahapatra)

The Captive Air of Chandipur Textual Exercises

Word Power

A. Choose from the text the words related to the sea, e.g, beach.
Answer:
The words related to the sea are-
delta, tide, watercourse, sails, couch, mudflats

B. Notice the derived ‘past participle form of the root verb (drink) as used in the 1st line and ‘present participle form of the root
verb (drift) as used in the 21nd line. Drink (v) – drunk (past participle, adj.) – The drunk driver met with an accident. Drift (y) – drifting (present participle, adj.) – The drifting log in the water saved me from drowning.
Derive the participle forms of the following verbs and use them in sentences of your own:
light, fly, watch, relate, fight, read, rent, teach, reserve, test
Answer:

  • Light – lighten – The lighten path led me cross the street smoothly.
  • Fly – flying – A flying object was seen in the sky.
  • Watch – watching – The watching soldiers were careless.
  • Relate – related – There are some related facts in this case.
  • Fight – fighting – The fighting soldiers met his death.
  • Read – reading – I have purchased a new reading table.
  • Rent – rented – We live in a rented house.
  • Teach – teaching ~ My brother has opted for a teaching career.
  • Reserve – reserved – It is reserveu berth.
  • Test – tested – It is a tested case.

C. Look for the words in the text, which are opposite to the meanings given below:
squeezed, blare, concentrate, swallow, pacifying, living, free, praise,
Answer:

  • Squeezed – stretched
  • Blare – whisper
  • Concentrate – baffles
  • Swallow – spit
  • Pacifying – provocative
  • Living – dead
  • Free – captive
  • Praise – ridicule
  • Forgetfulness – memory.

Mark the word coinage, Chandipur-on-sea. Chandipur is a important coastal location in Orissa. To signify the unique geography of the place, such coinages take place. For example,William Shakespeare was born at Stratford-on-Avon.

D. Give some other examples.
Answer:
Palace – on – wheels
Kings – upon – Hull
Mark the use of compound words like watercourse and madflats in the text. A compound word is usually a noun, an adjective or a verb, made of two or more words or parts of words written as one word, sometimes joined by a hyphen.
watercourse (noun): water + course
mudflats (noun): mud + flats

E. Give five such examples:
Answer:

  • goodbye — good + bye
  • Noonday — noon +day
  • Blackboard — black + board
  • Busstand — Bus + stand
  • Classteacher — class + teacher

Comprehension

A. Choose the correct alternatives and complete the sentences:

Question 1.
The poet describes the sea at
(a) Paradip
(b) Pun
(c) Chandipur
(d) Cochin.
Answer:
(c) Chandipur

Question 2.
The sea spits out the wings of
(a) birds
(b) shells
(c) planes
(d) none of them.
Answer:
(c) planes

Question 3.
The is paralysed through the centuries.
(a) sound
(b) smell
(c) colour
(d) all of them.
Answer:
(b) smell

Question 4.
The shoulders droop like in the noonday sun.
(a) roses
(b) lotuses
(c) marigolds
(d) none of them.
Answer:
(b) lotuses

Question 5.
hat do the sails whisper?
(a) legends
(b) warnings
(c) praises
(d) all of them.
Answer:
(a) legends

Question 6.
The tide floods the
(a) village
(b) river
(c) mudflats
(d) none of the above.
Answer:
(c) mudflats

B. Read the following lines from the poem and write answers to the questions that follow:
(i) Who can tell of the songs of this sea that go on to baffle and double the space around our lives?
(a) What does the poet mean by ‘to baffle’?
(b) What is implied by ‘the songs of sea’?
Answer:
(a) Sea appears to be a mystery. It often confuses us. The poet means that sea which is calm works violently and takes lives of fishermen silently.
(b) ‘The song of sea is the tale of struggle of the fishermen and nature. People of Chandipur are destined to die. Still they struggle.

(ii) Of deltas hard and white that stretched once to lure the feet of women bidding their men goodbye?
(a) Why did the deltas lure the feet of women?
(b) Why did the women bid goodbye to men?
Answer:
(a) Delta is the stretch of land piece from where sea water intersect in different branches. Here delta is said to lure the women with new hopes for life.
(b) Because they know the fate of their men which make them bid goodbye to them.

C. Answer the following questions in a few sentences:

Question 1.
What is meant by ‘the ridicule of the dead’?
Answer:
‘The ridicule of the dead’ signifies that the men think themselves – to bowarrier and powerful but they cant beat nature. Sea is all powerful. It takes the lines of fishermen. Hence, this lines mocks men’s might.

Question 2.
Who is the ‘occupant of the silent sigh of the conch’?
Answer:
Fishermen of Chandipur are the occupants of the silent sigh of the conch. They are destined to lose their lives in their struggle against the tide.

Question 3.
Why does the poet call the sea at Chandipur drunk?
Answer:
The sea at Chandipur is called so because it is violent and shows no mercy to the fishermen to struggle against it. The sea overpowers eco whole region.

Question 4.
How do ‘songs of sea’ double the space around our lines?
Answer:
The sea is the killer for the fishermen of Chandipur. The fishermen know the truth and destroy their life. Still they fight. The songs of sea – gives them courage and reminding them the brave struggle of their predecessors.

Question 5 .
Why was the delta stretched?
Ans.
Deltas are the stretches of land amid watercourse from where water intersect into different subsections. Here they stretch out in order to create a new hope in the fishermen.

Question 6.
Why does the poet says that the ground is only a memory now?
Answer:
The poet says that the ground is only a memory now because lives have been lost. The fishermen who went on their struggle did not return. They have been killed.

Question 7.
What has the world lost?
Answer:
The world has lost the lives of the fishermen who had gone on the search of their livelihood. The tide killed them. The violent, merciless sea showed no mercy to them.

D. Answer the following questions in about 150 words each:

Question 1.
Why does the poet say that ‘the song that reaches our ears is our own’?
Answer:
‘The Captive Air of Chandipur-on-Sea’ is a poem that relives the tale’of struggle between Man and Nature in the background of the seascape at Chandipur. It recounts the nostalgia about he lost labour and efforts of our predecessors in the conquest of Nature. The poet with all realistic touches explains how the sea waves wash away the lives of people living at Chandipur The tide swallows them while they are on the search for their livelihood i e for the other purpose in the sea.

They know their fate. Their predecessors had lost their lives while trying to conquer the sea. Nature is all powerful No one can win over it. Hence they are predestined to face whatever comes to them. Still they celebrate their living. They wait for their ill-fait. They sing songs of their misery What they sing echoes in their ears as their own songs.

Question 2.
What does the poet glorify in the poem? Why?
Answer:
This poem is all about the struggle between man and nature. People of Chandipur are all set to meet their fateful end in the sea. They meet their end in the waves of sea. The tide engulf them. Still they struggle for their life They go in the sea in search of their food. Sea is the main source of their life.

They know what the sea has in its. It is their fate. So they don’t mourn. They forget all their woes and miseries. They know how their predecessors lost their lives. Still women come forward to bid goodbye to their men. This is the truth and reality of life, Life comes and goes but nature never ceases to work. This is the main theme which has been highlighted in this poem.

Question 3.
Is the poet happy with his present? Elaborate?
Answer:
This poem is a song of woes and miseries of the life of the people living in the coastal areas of Chandipur. People at Chandipur are fated to die in the tides because they face it while they go in the sea in search of their food. Sea is the main source of their life. Their predecessors have faced the same situation. They know this truth. They can’t this truth. They can’t beat nature. It is unconquerable. Nature is the superpower and moulds the world as it wants.

Life goes on. People come and go. This is the way of life So the people celebrate their life. They enjoy it. Women came to bid goodbye to their men. They sing songs of their loves. They don’t care for the lost life and the fate that is to come to them. So the poet is happy thinking that mourning can’t relieve them from their woes. What is the use of making the present bad with memories of the past. Let us enjoy the present forgetting the past and thinking about the future.

Poetic Deviceds

(See Text book page – 128)

Speaking Activity

A. Narrate in brief a memorable event that inspires you even to¬day. (2 – 3 minutes)
Answer:
Life is a long journey full of mystery. Everyday, every moment we face a new situation. We keep some of them in mind and forget some of them. But we have some so much great incidents that we do not forget lifelong. It is because they inspire us. I would like to talk about such a situation that put a deep impact on my life. One day I was in the market. Suddenly there was a great cry in the middle of the road. An old man was hit by a car. Men in car didn’t stop.

The old man was injured and asking for help. But nobody cared for him. People were busy in their own business. I came near the injured man. I took him to the hospital. It took few’ days to get him well. I regularly visited him. When he was completely relieved. I asked him where he was to go because I had seen no one else coming to see him. The man told me that he had no one to care for him. His only son had settled abroad. I was moved to fell what the hell such old people are living in. They had done everything for the welfare of their children but now the}’ are living a lonely life.

B. Deliver a short speech on the cultured heritage of India. (2-3 minutes) (Work in groups of four or five)
Answer:
India is a land of glorious rich culture. Right from the dawn of civilization we have seen great cultured endowment in the Vedas, Mahabharat, Ramayana and in many other great books. Music and dance are the two great fields of cultured gifts. Which we have inherited from our ancestors. The earliest known treaties of Indian music, dance and drama are as old as second century B.C.

This is Bharat’s Natya Shastra. Much of the musical terminology used till today is derived from Bharat’s treaties.. Music has from time immemorial been one of the most cherished art of India. The growth of Indian classical music had been a major force of India’s cultural unity. Indian people through their music and dance have expressed their joys and sorrows, their struggles and aspirations, and a myriad other emotionsWhile at work during their hours of leisure they have danced, sung and flayed music. These art forms have inspired by life and in turn have enriched life.

Writing Activity

A. Write a letter to your friend describing your visit to a sea-side like the famous Marina Beach in Chennai or Juhu Beach in Mumbai.
Answer:
787, Preet Vihar
Delhi.
17.6.2007
My Dear Amit,
Last week I had been to Mumbai on a short trip during a vacation. As you know it is the famous land of Bollywood. It appears to be really a world of fantasy. I would like to share joys of visiting this city with you. I reached the Victoria Terminus station in the morning. First I located a hotel and stayed there. After a few hours of rest I started for my visit to the city. First I thought to visit the famous Juhu beach which is the most attractive spot for the tourists. When I reached there I w as amazed to see the beautiful sight of nature. People were enjoying the waves at the beach. Long stretch of the sea is really fantastic. I enjoyed the famous Bhelpuri and coconut water and other famous dishes on the beach It was really an exciting experience. Next time I hope you sill also accompany me
Yours
Rohit

B. Write a short paragraph on The Gifts of Nature or Monuments cultured heritage of India.
Answer:
India is a unique country with rich and glorious possession of heritage. From time immemorial it has been ruled by dz kings from different cultures, They molded India in their on way. As a result mixing all of their India could produce such a wonderful culture that still memories the world. Our monuments arc the living examples of it. It reflects different cultures and living in different ages. To name a few there arc monuments like Qutub Minar. Humanyu’s Tomb. Red Fort, India Gate. Rashtrapati Bhawan. Parliament House, They all belong to different cultures and choices of the rulers who got them built. In the same way have ‘victoria Terminus.

Gateav of India. Charminar. Vivekanand Rock Temple and many more Above all we are proud Lo have Taj Mahal which has been designated as the worlds top most wonder. It is superb. India is really proud of having these monuments.

Think it Over

A. Nature has been one of the major influences on the poets. Do you think it gives an opportunity to compare and contrast the ways of mankind?
Answer:
Do it yourself.

Thinks To Do

A. Chandipur-on-Sea is situated in Orrisa. It has been developed into a famous missile testing range. Collect and prepare a report on the geographic profile of Charidipur.
Answer:
Class activity.

B. Read the poem Lines written a kw miles above Tintern Abbey. Find out what the poet, William Wordsworth has to say about Wyc Valley in Great Britain
Answer:
Do it yourself

The Captive Air of Chandipur Summary in English

Portraying the saga of the struggle between man and Nature in the background of the seascape at Chandipur. the poet says that die intoxicated excited Sea spits out covered wings of shells along the beach at Chandipur. It makes the air untidy and spreads stinking smell paralyzing die whole atmosphere. It appears to be a mystery’. No one can unfold the meaning of the Sea that often confuses the women who come these to bid good-bye to the men.

The salt and light and the provocative eye – all are baffling. What is there that scatters the tide in the shadow of this proud sea is beyond one’s understanding. Whether it is a mocking of die dead none can tell clearly. There are legends in the air of the horizon which questions the man who are you. The ground is nothing but only a memory, a turn breath. And we just wait for the tide. Our song itself comes back to us. It brings to us the cries of the fishermen who lost their lives. It is the music of the lives lost in the tide.

The Captive Air of Chandipur Summary in Hindi

मनुष्य और प्रकृति के बीच संघर्ष की गाथा का चित्रण करते हुए कवि कहता है कि मदमस्त और उत्तेजित समुद्र सीपों को चाँदीपुर के तट पर बिखेरता है। यह वायुमंडल को गंदा करता है और वातावरण को तीखे गंधे से बिल्कुल ही निरस्त कर देता है। यह एक रहस्य की तरह लगता है। कोई भी समुद्र के इस गान का अर्थ स्पष्ट नहीं कर सकता जो प्रायः उन औरतों को भ्रमित करता है जो अपने पतियों को विदा करने यहां आती है। नमक, प्रकाश और उत्तेजित आँखें सभी भ्रमित करने वाले हैं। घमंडी समुद की छाया में क्या है जो लहरों को बिखेरता है-यह किसी की भी समझ से परे है। क्या यह मृतकों का उपहास है-कोई भी इसे स्पष्ट नहीं कर सकता। यहां की हवाओं में गाधाएं बिखरी हैं जो मनुष्य से सवाल करती हैं-तुम कौन हो? तथ्य कुछ भी नहीं, केवल कुछ यादें हैं और टूटी हुई सांसें और हम ज्वार-भाटा का इंतजार करते हैं। हमारे गान ही हम तक वापस आते हैं। यह हम तक उन मछुआरों की चीखों को वापस लाते हैं जिन्होंने इन्हीं समुद्री में अपना जीवन खो दिया। यह उस जीवन का संगीत है जो उन लहरों में खो गया!

The Captive Air of Chandipur Word Meaning


The Captive Air of Chandipur Comprehension

Read the following passages carefully and answer the questions that follow:

1. Day after day the drunk sea at Chandipur spits out the gauze wings of shells along the beach and rumples the thin air behind the sands. Who can tell of the songs of this sea that go on to baffle and double the space around our lives?

Questions:
(i) Which place is referred to in these lines?
(ii) In which state is the sea?
(iii) What does the sea spit out?
(iv) What do the songs do?
(v) Find similar word for intoxicated in the above lines?
Answers:
(i) Sea beach at Chandipur is referred to in these lines.
(ii) The sea is in drunken state.
(Hi) The sea spits out the gauze wings of shells
(iv) The songs baffle and double the space around our lives.
(v) ‘drunk’.

2. Or of smells paralysed through the centuries, of deltas hard and white that stretched once to lure the feet of women bidding their men goodbye?Or of salt and light that dark and provocative eyes demanded, their shoulders drooping like lotuses in the noonday sun?

Questions
(i) What is stretched along the sea beach?
(ii) What does it do?
(iii) Why do women come there?
(iv) What is compared with‘lotuses in the noonday sun ?
(v) What is the meaning of ‘drooping’?
Answers:
(i) White sandy land is stretched along the sea beach.
(ii) It lures the feet of women.
(iii) Women come there to bid their men goodbye.
(iv) The drooping shoulders of the men is compared with ‘lotuses in , the noonday sun’.
(v) ‘weak’.

3. The ground seems only a memory now, a turn breath and as we wait for the tide to flood the mudflats , the song that reaches our ears is just our own. The cries of fishermen come drifting through the spray, music of what the world has lost.

Questions:
(i) What does the ground seem to be
(ii) Why do we wait
(iii) What is the song that reaches our ears’’
(iv) What does drift through the spray?
(v) Explain the last line?
Answers:
(i) The ground seems to be only a memory of atom breath.
(ii) We wait for the tide,
(iii) It is the song just our own that echo in our ears.
(iv) The cries of fishermen drift through the spray.
(v) It is the music of the world that is lost in the tide.