MP Board Class 11th English A Voyage Solutions Chapter 11 The Model Millionaire (Oscar Wilde)

MP Board Class 11th English A Voyage Solutions Chapter 11 The Model Millionaire (Oscar Wilde)

The Model Millionaire Textual Exercise

Word Power

1. The word ‘dignity’ has been picked: up from the story and a word pyramid for the word has been construct as given below:


Answer:
   

II. Complete the table by explaining the phrasal verbs from the story:

Phrasal VerbExplanation
Burst intoto start producing something suddenly with great force
Care forto look after something who is sick; very old, etc.
Crop in
Go aboutto go around
Take upto continue, especially starting after b/sth else has finished
Look up(of business, sb’s situation, etc) to become better
See aboutto attend to
Show upto make or to be clearly visible, to reveal a fault
Sink intoto go gradually into a less active or pleasant state.
On account ofbecause of
Hold outto put something in Land.

Comprehension

A. Complete the given flow chart with the proper sequence of events that take place in the story from the sentences given below:
1. Laura scolded him for his recklessness.
2. Alan Trevor was the best man at their wedding.
3. Hughie Erskine had tried every profession but ultimately he had to give up.
4. The Baron gave him ten thousand pounds as a wedding gift.
5. Taking pity on him, he gave the beggar the one pound he had in his pocket.
6. The Baron called Hughie a model millionaire.
7. He visited Alan’s studio and found him busy painting a portrait of beggar.
8. When Hughie found out the truth about the beggar, he felt very unhappy while Alan laughed at him.
9. He was in love with Laura Merton but he could not marry her because her father wanted him to earn ten thousand pounds.
10. The beggar was, in fact, Baron Hausberg, who was one of the richest men in the country.
Ans.
3. Hughie Erskine had tried every profession but ultimately he had to give up.
9. He was in love with Laura Merton but he could not marry her because her father wanted him to earn ten thousand pounds.
7. He visited Alan’s studio and found him busy painting a portrait of beggar,
5. Taking pity on him, he gave the beggar the one pound he had in
his pocket.
1. Laura scolded him for his recklessness. ,
10. The beggar was, in fact, Baron Hausberg, who was one of the richest men in the country.
8. When Hughie found out the truth about the beggar, he felt very unhappy while Alan laughed at him.
4. The Baron gave him ten thousand pounds as a wedding gift.
2. Alan Trevor was the best man at their wedding.
6. The Baron called Hughie a model millionaire.

B. Choose the correct alternative:

Question 1.
Which of the following is not a characteristic of Hughie Erskine’s face?
(a) good looks
(b) brown hairs
(c) grey eyes
(d) large ears.
Answer:
(d) large ears.

Question 2.
Which of the following works Hughie Erskine did not try to earn his living from?
(a) work as a professional jester.
(b)work at the stock exchange.
(c) work as a wine merchant
(d) work as a tea merchant.
Answer:
(a) work as a professional jester.

Question 3.
Which of the following is not an attribute of Trevor’s face?
(a) puckered face.
(b) blue eyes.
(c) rugged beard
(d) rough exterior
Answer:
(b) blue eyes.

Question 4.
Where was the beggar-man placed in the study of Alan Trevor when he was being painted?
(a) on a carpet.
(b) on a chair.
(c) in the comer.
(d) on the floor.
Answer:
(c) in the comer.

Question 5.
What was Hughie doing when Baron Hausberg’s messenger came to him with a letter?
(a) having lunch
(b) having a nap
(c) having dinner
(d) having breakfast
Answer:
(d) having breakfast

Question 6.
Who scolded Hughie for giving a sovereign to a beggar?
(a) Trevor
(b) Col. Merton
(c) Laura
(d) None of the above
Answer:
(c) Laura

C. Write answers to the following questions in two or three sentences:

Question 1.
Hughie Erskine remained poor. Why profession he adopted but could not succeed?
Answer:
Hughie Erskine was unemployed. He attempted all sorts of jobs. First he tried Stock Exchange for six months, then as tea-merchant for a little longer and then he attempted selling dry sherry.

Question 2.
Describe the appearance of the beggar-man as he stood in the studio of Alan Trevor?
Answer:
The beggar-man was standing on a raised platform in a comer of the room. He was a wizened old man. His face was like wrinkled parchment. He had the most piteous exposition.

Question 3.
Describe how and through whom Hughie got ten thousand pounds.
Answer:
In Trevor’s studio Hughie was very much sympathised with the old beggar and gave him the only sovereign he had in his pocket. The beggar was really Baron Hausberg, one of the richest men of Europe. Baron invested the sovereign of Hughie which earned an interest per month. Thus it could earn ten thousand pound which Baron presented to Hughie as his wedding gift.

D. Pick the sentences from the text which suggest the following:

Question 1.
Hughie’s father was a soldier.
Answer:
His father bequeathed him his cavalry sword, and a ‘History of the Peninsular War’ in fifteen volumes.

Question 2.
Hughie was allowed to come to Trevor’s studio whenever he liked?
Answer:
he liked him quite as much for his bright buoyant spirits and his generous reckless nature, and had given him the permanent entree to his studio.

Question 3.
Hausberg would invest Hughie’s sovereign in business?
Answer:
He’ll invest your sovereign for you, Hughie, pay you the interest every six months and have a capital story to tell after dinner.

Question 4.
Baron Hausberg was an ideal rich man?
Answer:
Despite being a rich man Baron was never haughty. He helped the needy. He did not show off. He was a simple and kind hearted man.

E. Write answers to the following questions in about 150-200 words each:

Question 1.
Write a character-sketch of Baron Hausberg highlighting
(a) his fortune as describe by Trevor
(b) his desire to be painted as a beggar
(c) his conduct as a model for a painter
(d) his compassion and help for Hughie Erskine
Answer:
Baran Hausberg is a very important character in the story ‘The Model Millionaire’. He is one of the richest person of Europe. He has the capacity to buy the whole of London without overdrawing his bank account. The greatness of his character lies in the fact that he is very much humble. He is a great friend of Trevor. He buys all the paintings of Trevor and gives him commission as advance. He does so to cooperate his friend.

Once Baron wishes to get himself as a beggar in rags. He asked Trevor to do so and pays the commission as advance a month ago. For this he wears the painters rags. He pays full attention and follows all instructions of the painter while being portrayed.

Despite being a millionaire he is in no way proud. When Hughie pities him and gives a sovereign to him as his token help thinking him to be a poor beggar he accepts it with all his nobility. After Hughie leaves the painter’s studio, Baron gets all personal details about Hughie and plans to repay his sovereign with great interest. He is sympathized with Hughie. He feels all compassion for him.

After a few days he sends his messenger to Hughie with a sealed envelop. On the envelop it is written, ‘A wedding present to Hughie Erskine and Laura Merton from a beggar’. Inside the envelop there is a cheque for ten thousand pound. It shows his greatness and generosity.

Question 2.
Write a character-sketch of Hughie Erskine highlighting
(a) his appearance
(b) his professional and monetary conditions
(c) his attitude to money
(d) his love for Laura
(e) his good luck
Answer:
Hughie Erskine is the central character in the story ‘The Model Millionaire’. He is wonderfully good-looking. He has crisp browft hair, clear-cut profile and grey eyes. He is equally popular among men and women.

Hughie has every accomplishment except that of making money. He has inherited a cavalry sword and a ‘History of the Peninsular War’ in fifteen volumes. He lives on two hundred a year which his old aunt has allowed. He has tried everything from Stock Exchange to tea-merchant and selling sherry. Ultimately he has no job. He,is a delightful, ineffectual young man with a perfect profile and no profession. Still he does not care for money.

The tragedy of his life becomes more intense when he falls in love with Laura Merton who is the daughter of a retired colonel. Laura also adores him and her father is also very’ fond of him. But he has a condition for allowing him to marry. He has asked Hughie to bring the thousand pound of his own. Only after that he would allow him to marry Laura.

Hughie’s luck takes a mysterious turn when he meets an.old beggar as model in the studio of his friend Alan Trevor who is a painter. The beggar is in his rags and looks pitious. Hughie offers him the only sovereign which he has in his pocket. Actually the beggar is not a beggar. He is one of the richest man of Europe. He is impressed with and thinks to repay his genersoijy. So he collects all information about Hughie from Trevor. He feels compassion for him. After a few day s he sends an envelop with a cheque for ten thousand pound as a wadding present to Hughie. Hughie gets married to Laura.

Question 3.
Imagining yourself to be Baron Hausberg, relate the story in the first person as a personal experience. Begin ‘I am Baron Hausberg ‘
Answer:
I am Baron Hausberg. I am counted as one of the richest men of Europe. A have-amassed a lot and have the capacity to purchase the city of London without overdrawing my account. But I am well aware of the reahties of life. Hence I feel compassion for those who fail to achieve. I have a painter friend Alan Trevor. Once I asked him to make my portrait as an old beggar in rags.

I offered him commission one month advance. He agreed. When I was being portrayed, a friend of Trevor came in the studio. He was a nice looking gentleman with kind heart. He was very much sympathized to see me. In fact he thought that I w;as really a poor, wretched beggar. He wanted to help me. He searched in his pocket. He had a sovereign there. But he didn’t hesitate even to give it me. I felt he was really a large hearted man without any source to cooperate others.

I was very much impressed with him. Later this feeling doubled when I knew the reality of his from Trevor. I thought to repay him more than he spent for me as a reward for greatness, I invested his sovereign which earned interest. After a few days I presented a cheque for ten thousand pounds as a wedding gift from my side. He got married. He was very happy. Good work must be rewarded.

F. Briefly explain the following statements from the text:

1. Romance is the privilege of the rich, not the profession of the unemployed.
2. It is better to have a permanent income than to be fascinating.
3. I assure you that there are moments when Art almost attains the dignity of manual labour.
4. He could buy all London tomorrow without overdrawing his account.
5. Millionaires are rare enough, but model millionaires are rare still.
Answer:
1. Through this line the writer presents the reality of life. Rich
man is capable of providing all comforts and privileges of life to his beloved. So, romance comes in his life automatically. But an unemployed person can never do so. He has to seek a job first. Only then he would get recognition.’It is clearly highlighted in the story.

2. Through this line the writer suggests that one cannot live in fascination. Life has some requirements which we have to fulfill. For this purpose one need to have a permanent and regular income. Otherwise he cannot live a comfortable life.

3. In this line Trevor, a painter, signifies human involvement in the work of art. He says that almost every’ time manual labour counts most and proves to be dignified.

4. This line highlights the character of Baron Hausberg. He is one of the richest men in Europe. He has the capacity to buy the city of London without overdrawing his account. Still he is very noble.

5. This line highlights the rare quality’ of Baron. Trevor, while speaking on the occasion of wedding breakfast tells that millionaires are very rare but still rarer are those who can become a model.

Speaking Activity

Work in pairs. You are a reporter from a News Channel in English. Your partner is a poor person who has won a one-crore lottery, Interview your partner. Then change roles. You can use the following clues for the interview:
This is …from…News reporting live from ………. With Mr./Ms ……….Who has become a multi-millionnaire overnight? Mr. /Ms……….. would you like to tell our viewers about how you came about to purchase the ticket……….So, you say you did not purchase it on the pavement? How lucky you are………. What were your thoughts when ………. How do you plan ……….
Answer:
This is Rakesh Awasthi from India Star News reporting from Panipat: I am sitting with Mr. Anup Gulati who has suddenly turned to be multi millionaire overnight. Mr. Gulati would you like to tell our ewers about how you came about to purchase the ticket?

  • Mr. Gulati : Actually I never intended to purchase a lottery ticket,
  • Myself : Then how did you get it.
  • Mr. Gulati : One of my well-wishers gave to me as a gift.
  • Myself : How lucky you are! Someone has gifted you his luck What do you feel?
  • Mr. Gulati : A feel delighted and thank him a lot.
  • Myself : What were your thoughts when you got the news of your lottery
  • Mr. Gulati : It is amazing. I have lived in a wretehed condition along with my wife. I didn’t belie It “as really a wonder of God.
  • Myself : How do you plan to spend your money?
  • Mr. Gulati : I think to spend money wisely. Problems arc a lot. I have my own needs. But before that I think to devote a considerable amount to an orphanage and an old age homes. Then I will do for myself
  • Myself : Thanks a lot to you for your great ideas. So, viewers, you sec Mr, Gulati has a great soul, I wish all the best for his future.

Writing Activity

I. Write a letter to your friend congratulating him on being selected for famous TV Quiz show. Give him tips on how to prepare for the quiz, how to overcome nervousness on facing the camera, and how to react on winning.
Answer:

639, Aakashdeep Enclave
Preet Vihar
Delhi 110092
5 July 2007

My dear Anubhav,
Thank you very much for your letter. I was delighted to know that you have been selected for famous TV Quiz show, I hope you would do good. Remember, it is a rare occasion, You should de wisely, Never loose your confidence. Prepare well. Some current topics must be at your tips. Don’t forget to remember some mystical points. Don’t get nervous. Be quick in your approach. Don’t think much on questions which confuse you. Time counts most. I am confident you will not miss.
With all my best wishes.

Yours
Alok

II. Hughie was wonderfully good looking ………..
What other characteristics of Hughie have been described in the story? Pick out the describing words and attribute them to Hughie, Alan and Baron: Magnificent, wealthy, forlorn, model, charming, real master,  duffer, wizened old man, clear-cut profile, unlucky devil, miserable, unemployed, grey eyes, popular, delightful, rough fellow, freckled face, reckless, piteous,

S. NoCharacterDescribing words
1.Hughie Erskine
2.Alan Trevor
3.Baron Hausberg

Answer:

  1. Hughie Erskine – forlorn, charming, duffer, clear-cut profile, unlucky devil, miserable, unemployed, grey eyes, popular, reckless, piteous,
  2. Alan Trevor – rough fellow, freckled face, real master.
  3. Baron Hausberg -magnificent, wealthy, model, wizened old man, delightful.

Think it Over

A. Imagine yourself to be a millionnaire. Complete the following chart with things you would buy, places you would visit, people you would like to help and other things you would like to do.
Answer:

B. Freedom fighter who laid down her life for her country,
She is known for her work as a missionary,
The lady known for her space expedition,
She was a messiah for the poor and the destitutes,
She lost her life on her way back to earth.
Classical singer of 20th century.
First lady to climb Mt. Everest,
A great exponent of classical music.
Answer:

1. Kalpna Chawla

  • The lady known for her space expedition
  • She lost her life on her way back to earth.

2. Mother Teresa

  • She is known for her work as a missionary.
  • She was a messiah for the poor and the destitutes

3. Bachendn Pal

  • First lady to climb Mt. Everest.

4. M.S. Subbalaxmi

  • Classical singer of 20th century.
  • A great exponent of classical music

5. Maharani Laxmi Bai:

  • Freedom fighter who laid down her life for her country

Question 2.
Write two sentences about any two of these to bring out their special endowments:
1. Sportsperson.
2. An artist /dancer/singer/painter .
Answer:

  1. Sportsperson arc the glory of nation. They are our true recognition of a nation.
  2. An artist is the replica of God. He enjoys true life and bliss of God

Let’s play the letters, Take a word ‘Lives’ on arranging the letters of this word get ‘Elvis’ which is called an anagram. An ANAGRAM is a word or a phrase that is made by arranging the letters of another word or phrase.

1. Dormitory – Dirty room
2. Microwave – Warm voice
3. Debit card – Bad Credit

A. Now think anagrous for the words given below:
1. Heavy rain …………..
2. Schoolmaster …………..
3. Mother-in-law …………..
4. Eleven plus two …………..
5. The country side …………..
6. Funeral …………..
7. The Morse Code …………..
8. The Eyes …………..
10. Volley ball …………..

We use a string of adjectives beginning with the first letter of the
name when writing cards.

For example
A- admirable
M- modest
R- radiant
I- intelligent
T- talented

Construct similar string of adjectives for your name, your father’s main’ your mother’s name, your friends name and name of the person you don like- Remember; there must be some truth about the qualities; the person possesses that you mention.
Answer:

Gandhi
T- Talented
G- Generous
A- Able
N- Nationalist
D- Devoted/dedicated
H- Honest
I- Ideal

The Model Millionaire Summary in English

This story by Oscar Wilde was written in the age when there was a big gap between the privileged and the deprived. It tells us how a poor yet fine young man gets the recognition he deserved.
The story begins with the writer’s witty remarks. He feels that it is of no use of being a charming fellow if one is not wealthy. Romance is not mend for the poor or unemployed. The poor needs to be practical and ordinary. It is essential for one to have a permanent income.

One cannot live with fascination Hughie Erskine. the main character in the story, had never realized such realities of modem life. He was really handsome person equally popular among men and women. His father had bequeathed in his cavalry sword and a ‘History of the Peninsular War’ in 15 volumes. Hughie tried a number of options but never succeeded. Finally he had no profession. The matter became worse with his love for Laura Merton, the daughter of a retired colonel. They were a wonderful pair but the colonel despite his liking for Hughie never approved their engagement. He told Hughie first to have ten thousand pound of his own and then colonel would think for his prospect of marriage.

One day while on his way to Holland Park he happened to meet with his great friend Alan Trevor, a painter by profession. The painter was very much fascinated to Hughie. Hughie had been allowed into the studio. When he entered the studio he found that Trevor was giving the final touches to a wonderful life-size picture of a beggar man. The beggar man himself was standing on a raised platform in a comer of the studio. He was wizened old man with a wrinkled face and tedious look.

A coarse brown cloak was falling from his shoulders and his shoes were patched and cobbled. Hughie was amazed to see such a wonderful model. Trevor told him that the beggar gets a skilling per hour for his job. But he himself gets two thousand pounds for his portrait. Hughie wanted to know whether the model got any share in the earning of the painter. The painter refused giving the plea that he took pains and materials for the work.

A frame maker came to the painter’s studio for some business dealings. In the meantime the beggar took the relaxation. Hughie was very much sympathise to see the wretched beggar and gave him a sovereign that he had in his pocket. After that he went to meet with his beloved Laura. He told her what he did. Laura scolded him for his extravagancy.

The next day Hughie again went to the painter friend. He asked him about the portrait of the beggar which was now complete. Hughie showed his concern and sympathy for the beggar. He also said that he wanted to donate his old suits to the beggar. Trevor burst into laughter. Hughie was amazed. He told him that the beggar needed it most. He also told him that he gave his only sovereign to the beggar, The painter then told Hughie that the beggar was Baron Hausberg, the richest man of Europe and had the capacity to buy the whole of the city’ of London without overdrawing his account.

He had offered a huge amount to the painter for making his portrait as a beggar. The tattered dress that he was wearing belonged to the painter. Anyway the painter now realized why the Baron was so much interested in the life of Hughie. However, the painter had told everything about Hughie to Baron-the beggar model-everything about Hughie’s love and ten thousand pound hurdle in his marriage. Hughie was amazed at all this and said that he was be fooled by himself. The painter assured him that his sovereign would do wonder and he may get it with all interest.

Hughie came back home and slept which he thought to get over his sense of foolishness. Next morning when he was having his breakfast a messenger from Baron came. He was an old gentleman with golden spectacles. He very respectfully handed over a beautifully sealed envelop to Hughie on which it was written ‘A wedding present to Hughie Erskine and Laura Merton, from an old beggar.” When Hughie opened it he found a cheque ft: ten thousand pound. Hughie married Laura and arranged a wedding breakfast. On the occasion Alan Trevor was the best-man and Baron made a speech. Alan made a very high remark, “Millionaire models are rare enough but model millionaires are rarer still.

The Model Millionaire Summary in Hindi

Oscar Wilde की यह कहानी उस युग में लिखी गई जब सुविधा संपन्न एवं – सुविधाहीन लोगों के बीच बड़ी दरार थी। यही कहानी हमें बताती है कि कैसे एक गरीब परन्तु अच्छा युवा पहचान पाता है जिसका वह हकदार था। कहानी की शुरुआत लेखक की पैनी टिप्पणी से होती है। वे सोचता है कि सुन्दर होने का कोई अर्थ नहीं रह जाता यदि कोई धनी नहीं है तो। प्रेम गरीबों और बेरोजगारों के लिए नहीं बना है। गरीबों को व्यवहारिक और सामान्य होना चाहिए। किसी के लिए भी एक नियमित आय होना आवश्यक है। कोई भी कल्पना के साथ नहीं जी सकता। Hughie Erskine, कहानी का प्रमुख चरित्र, ने कभी आधुनिक जीवन की सच्चाईयों को महसूस नहीं किया।

वह वास्तक में संजीदा व्यक्ति था और सभी पुरुषों और नारियों के बीच लोकप्रिय था। उसके पिता ने विरासत में उसके लिए एक फौजी तलवार और 15 भागों का History of Peniusular war छोड़ गया था। Hughie ने कई व्यवसायों में प्रयास किया परन्तु कभी सफल नहीं हुआ। अंतत: वह बेरोजगार ही रहा। बात और बिगड़ गई कि वह Laura Merton के प्यार में पड़ गया जो एक रिटायर्ड कर्नल की बेटी थी। वे एक अच्छे जोड़े थे परन्तु कर्नल उसके प्रति अपनी अच्छी भावनाओं के बावजूद उनके रिश्ते के लिए तैयार नहीं था। उसने Hughie से कहा कि पहले वह दस हजार पाउण्ड अपनी कमाई का लाकर उसे वे फिर कर्नल उसकी शादी पर विचार करेगा।

एक दिन हालैण्ड पार्क जाते समय रास्ते में वह अपने करीबी मित्र Alan Trevor, जो पेशे से एक चित्रकार था, से मिला। चित्रकार Hughie से बहुत प्रभावित था। Hughie स्टूडियों में आया। जब वह स्टुडियो के अंदर आया तो उसने देखा कि Trevor एक भिखारी के अद्भुत आदमकद तस्वीर को पूरा कर रहा था। भिखारी स्टुडियों के एक कोने में बने चबुतरे पर खड़ा था। वह गंभीर अनुभवी बुढा था, जिसके चेहरे पर झुर्रियां पडी थीं और देखने में सख्त था। एक रूखड़ा भूरे रंग का लबादा उसके कंधे से लटक रहा था और उसके जूतों पर धब्बे थे और वे मरम्मत किए हुए थे। Hughie ऐसे विचित्र मॉडल को देखकर चकित था। Trevor ने उसे बताया कि भिखाड़ी को इस काम के लिए प्रति घंटे एक सिलिंग, मिलता है। लेकिन वह खुद ऐसे चित्रों के लिए दो हजार पौंड कमाता है। Hughie ने जानना चाहा कि इस कमाई का कोई हिस्सा क्या भिखारी को भी मिलता है? चित्रकार ने इंकार करते हुए कहा कि वह स्वयं इसके लिए परेशानी उठाता है और उसमें साजो सामान पर खर्च करता है।

एक फ्रेम बनाने वाला कुछ पेशे संबंधी बातें करने के लिए चित्रकार के स्टुडियो में आया। इस बीच भिखारी आराम करने लगा। Hughie उस गरीब भिखाड़ी को देखकर सहानुभूति से भर आया और उसने अपनी जेब से एकमात्र बचा हुआ सिक्का उसे दे दिया। उसके बाद वह अपनी प्रेमिका Laura से मिलने चला गया। उसने Laura को वे सारी बातें बताई जो उसने किया था। Laura ने उसे उसकी फिजूलखर्ची के लिए फटकार लगाई।

अगले दिन Hughie फिर से चित्रकार मित्र के पास गया। उसने उससे उस भिखारी की तस्वीर के बारे में पूछा जो अब पूरी हो चुकी थी। Hughie ने भिखारी के प्रति अपनी रूचि और सहानुभूति जताई। उसने चित्रकार मित्र से यह भी कहा कि वह उसे अपने कुछ पुराने कपड़े देना चाहता था। Trevor जोरों से हँस पड़ा। Hughie चकित रह गया। उसने उसे बताया कि भिखारी को उसकी सख्त जरूरत थी। उसने उसे यह भी बताया कि उसने भिखारी को एकमात्र सिक्का दे दिया था। तब चित्रकार ने Hughie बताया कि भिखारी यूरोप का सबसे धनी आदमी Baro Hausberg था जिससे यह क्षमता थी कि बिना अपने बैंक खाते को खाली किए वह पूरे लंदन शहर को खरीद ले। उसने चित्रकार को भिखारी के रूप

में अपनी तस्वीर बनाने के लिए मोटी रकम दी थी। उसके फटे-चिथड़े कपड़े जो वह पहन रखा था, चित्रकार के थे। अब चित्रकार की समझ में आया कि Baron Huglue के जीवन में इतनी रुचि क्यों ले रहा था। चित्रकार ने Hughie के बारे में Baron, जो भिखारी मॉडल था, को सबकुछ Hughie के Laura से प्यार और उसकी शादी में दस हजार पाउण्ड की रूकावट के बारे में बता दिया। Hughie बिल्कुल चकित था। उसने कहा कि वह स्वयं बेवकूफ बन गया। चित्रकार ने उसे आश्वस्त किया कि उसका सिक्का चमत्कार करेगा और वह ब्याज सहित उसे वापस पाएगा।

Hughie घर आकर सो गया जो उसे अपनी बेवकूफी को भूलाने के लिए सबसे अच्छा उपाय था। अगली सुबह जब वह नाश्ता कर करा था तो Baron का एक संदेशवाहक आया। वह एक बूढ़ा भद्र पुरुष था जो सुनहला चश्मा लगाए हुए था। उसने आदरसहित Hughic को एक बंद लिफाफा भेंट किया जिसपर लिखा था-‘एक भिखारी की ओर से Hughie और Laura के लिए वैवाहिक उपहार’। जब Hughie ने इसे खोला, उसमें उसे दस हजार पाउण्ड का एक चेक मिला। Hughie और Laura की शादी हो गई जिसके उपरांत एक वैवाहिक भोज का आयोजन हुआ। इस अवसर पर Alan Trevor विशिष्ट अतिथि था। Baron ने भी भाषण दिया। Alan ने एक बहुत ऊँचा विचार रखा-करोड़पति मॉडलस दुर्लभ होते हैं। परन्तु उनसे भी दुर्लभ होते हैं मॉडल करोड़पति।

The Model Millionaire  Word Meaning



The Model Millionaire Comprehension

Read the following passages carefully and answer the questions that follow:

1. One morning, as he was on his way to Holland Park, where the Mertons lived, he dropped in to see a great friend of his, Alan Trevor. Trevor was a painter. He was a strange rough fellow, with a frickled face and a red ragged beard. However, when he took up the brush he was real master, and his pictures were eagerly sought after. He had been very much attracted by Hughie at first on account of his personal charm. However, after he got to know Hughie better, he liked him quite as much for his bright buoyant spirits and his generous reckless nature, and had given him the permanent entree to his studio.

Questions:
(i) Who was on the way to Holland Park?
(it) Who lived at Holland Park?
(iii) Whom did he meet on his way?
(iv) What was the profession of his friend?
(v) Why was his friend attracted to Hughie?
Answers:
(i) Hughie was on the way to Holland Park.
(ii) The Mertons lived at Holland Park.
(iii) He met with Alan Trevor, his great friend, on his way.
(iv) His friend’s profession was painting.
(v) His friend was attracted to Hughie for his personal charm.

2. The old beggar-man took advantage of Trevor’s absence to rest for a moment on a wooden bench that was behind him. He looked so forlorn and wretched that Hughie could not help pitying him and felt in his pocket to see what money he had. All he could find was a sovereign and some coppers. ‘Poor old fellow,’ he thought to himself, he wants it more than I do,’ and he walked across the studio and slipped the sovereign into the beggar’s hand.

Questions:
(i) What advantage did the old beggar man take in Trevor’s absence?
(ii) How did he look?
(iii) What did Hughie feel about him?
(iv) How did Hughie help the beggar man?
Answers:
(i) The old beggar man relaxed himself for a moment resting on a wooden bench.
(ii) He looked forlorn and wretched.
(iii) Hughie felt pity for him.
(iv) Hughie gave the only sovereign to the beggar man.

3. ‘What I say,’ said Trevor. ‘The old man you saw today in the studio was Baron Hausberg. He is a great friend of mine, buys all my pictures and gave me a commission a month ago to paint him as a beggar. And I must say he made a magnificent figure in his rags, or perhaps I should say in my rays they are old suit I got in Spain’.

Questions:
(i) What amazing fact did Trevor reveal to Hughie?
(ii) What did Baron offer to Trevor for painting him as a beggar?
(iii) Whose rags did Baron wear while being portrayed?
(iv) Give a word from the passage similar in meaning to ‘excellent’?
Answers:
(i) Trevor revealed the old beggar man was Baron Hausberg.
(ii) Baron offered a commission, a month ago for being portrayed.
(iii) Baron wore the painter’s rags while being portrayed.
(iv) ‘magnificent’.

4. ‘The Baron,’ said the old gentleman, with a smile, ‘has commissioned me to bring you this letter,’ and he extended a sealed envelop. On the outside was written, ‘ A wedding present to Hugh Erskine and Laura Merton, from an old beggar, ’ and inside was a cheque for ten thousand pounds. When they were married Alan Trevor was the best-man and the Baron made a speech at the wedding-breakfast. ‘Millionnaire models,’ remarked Alan, ‘are rare enough but model millionnaires are rarer still.’

Questions:
(i) Who had sent the messenger?
(ii) What did the messenger bring?
(iii) What was written on it?
(iv) Who was the best-man at the wedding-breakfast?
(v) Give a word from the passage similar in meaning to ‘ordered.’
Answers:
(i) Baron had sent the messenger.
(iii) The messenger brought a sealed envelop.
(iii) On the outside of the envelop it was written, ‘A wedding present – to Hughie Erskine and Laura Merton, from an old beggar’
(iv) Alan Trevor was the best manj at the wedding-breakfast.
(v) ‘Commissioned’.

Learn something new every day.

On this blog you will get to learn something new every day.

Subscribe to our blog newsletter

Leave a Reply