MP Board Class 11th English The Spectrum Solutions Chapter 1 True Worship

MP Board Class 11th English The Spectrum Solutions Chapter 1 True Worship

True Worship Textual Questions and Answers

Word Power

A. Find out the correct meanings of the underlined words from the alternatives given :

दिए गए विकल्पों में से रेखांकित शब्दों का सही अर्थ चुनो।।
1. First fill your heart with the fragrance of love.
b. pleasing smell

2. Go not to the temple to light candles before the altar of God.
a. a holy table

3. First learn to bow in humility.
a. the quality of being humble

4. Go not to the temple to ask for forgiveness for your sins.
b. impiety A Pick the odd one out:
Answer:

  1. wholesome
  2. God
  3. request
  4. issues.

Comprehension

A. Answer the following questions in one or two sentences each.
[निम्नलिखित प्रश्नों का एक या दो वाक्यों में उत्तर दीजिए।

Question 1.
What does the poet want us to do before putting flowers upon the feet of God? (2014)
ईश्वर के चरणों में पुष्प अर्पित करने से पहले कवि हमसे क्या चाहता है ?
Answer:
He wants us to fill our house with the fragrance of love.
वो चाहता है कि हम उससे पहले अपने घर को प्यार की सुगन्ध से परिपूरित कर (भर) लें।

Question 2.
What should we remove from our hearts first? (2009, 12, 13)
पहले हमें अपने हृदय से क्या दूर करना चाहिए ?
Answer:
We should remove the darkness of sin from our hearts.
हमें अपने हृदय से पापरूपी अन्धकार को दूर करना चाहिए।

Question 3.
What should we learn before bowing our heads in prayer ?
हमें प्रार्थना में अपने सिर झुकाने से पहले क्या सीखना चाहिए ?
Answer:
We should learn to bow in humility before bowing our heads in prayer.
हमें विनम्रता से झुकना सीखना चाहिए।

Question 4.
What should we do before asking God for forgiveness for our own sins ? (2009, 16)
ईश्वर से अपने पापों की क्षमा माँगने से पहले हमें क्या करना चाहिए ?
Answer:
We should forgive people who have sinned against us before asking God to forgive our sins.
ईश्वर से क्षमा माँगने से पहले हमें अपने साथ दुराचार करने वाले व्यक्यिों को माफ करना चाहिए।

B. Answer the following questions in two to four sentences each.
[निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर दो से चार वाक्यों में दीजिए।

Question 1.
What does the poet mean by ‘darkness’ in our hearts? How can removing this darkness help us in the eyes of God ?
कवि का हमारे हृदय से ‘अन्धकार’ से क्या आशय है ? इसे दूर करने से ईश्वर के सामने हमें क्या मदद मिलेगी ?
Answer:
By ‘darkness’ in our hearts the poet refers to the sins committed by us. Getting rid of our sins will make the ritual of placing lighted candles before the altar acceptable to him.
हृदय में ‘अन्धकार’ से कवि का आशय हमारे द्वारा किये गये पापों से है। अपने पापों से छटकारा पा लेने से वेदी के सामने दीप जलाने का कर्मकाण्ड उसे अधिक स्वीकार्य होगा।

Question 2.
Who are the ‘down-trodden’? What can we do to lift them up ? (2009, 15)
‘दलित’ कौन होते हैं ? उन्हें उठाने के लिए हम क्या कर सकते है।
Answer:
Down-trodden are those people who are treated so badly by rich and powerful people that they no longer have the energy to fight back. We can lift them up by giving them support, love, care and giving them their due.
दलित हमारे समाज के धनी तथा ताकतवरों द्वारा सताए गए लोग होते है जिनमें संघर्ष करने की शक्ति नहीं होती। उन्हें उठाने के लिए हमें उनकी चिन्ता करनी चाहिए, उन्हें सम्बल प्रदान करना चाहिए और उनकी मदद करनी चाहिए।

Question 3.
Why is it necessary to forgive others before asking for forgiveness?
अपने लिए क्षमा माँगने से पहले दूसरों को क्षमा करना क्यों आवश्यक है?
Answer:
It is necessary because God will forgive you only when you will forgive the fellow human beings who have done bad deeds against you.
क्योंकि जब तक तुम अपने साथ बुरा करने वालों को क्षमा नहीं करोगे तब तक ईश्वर भी तुम्हें क्षमा नहीं करेंगे।

Question 4.
What should we do before asking God for forgiveness for our own sins ?
ईश्वर से अपने पापों की क्षमा माँगने से पहले हमें क्या करना चाहिए ?
Answer:
We should forgive people who have harmed us by their bad deeds. This will earn us the right to ask for forgiveness from God.
हमें उन लोगों को क्षमा करना चाहिए जिन्होंने हमारे साथ बुरा किया है। इसमें हमें ईश्वर से माफी मांगने का हक मिल जाएगा।

True Worship Hindi Translation

मन्दिर में ईश्वर के चरणों में पुष्पांजली अर्पित करने मत जाओ,
पहले अपने घर को प्यार की सुगन्ध से भर लो।
मन्दिर में ईश्वर की वेदी के सन्मुख दीप जलाने मत जाओ,
पहले अपने अन्दर के पापरूपी अन्धकार को दूर कर लो।
मन्दिर में प्रार्थना में अपना सीस नवाने मत जाओ,
पहले अपने साथी मनुष्यों के सन्मुख विनम्रता से झुकमा सीखो।
मन्दिरों में घुटने मोड़कर प्रार्थना करने मत जाओ,
पहले किसी पददलित इन्सान को झुककर उठाना सीखो।
मन्दिर में अपने पापों के लिए क्षमा-याचना करने मत जाओ,
पहले हृदय से उसको क्षमा करो जिसने तुम्हारे साथ दुराचार किया हो।  -रविन्द्रनाथ टैगोर

True Worship Word Meanings of Difficult Words

True Worship Summary in Hindi

यह कविता हमें उपासना का सही मार्ग दिखाती है। वास्तविक प्रार्थना उपासक द्वारा कर्मकाण्ड का अन्धानुकरण मात्र नहीं है, वह तो ईश्वर द्वारा वांछित कर्म के निष्पादन में निहित है। ईश्वर के चरणों में पुष्प अर्पित करना मात्र कर्मकाण्ड है-यह ईश्वर को तभी स्वीकार्य होता है जब उपासक अपने हृदय को मानव प्रेम की मधुर सुगन्ध से परिपूरित कर लेता है। जब तक उपासक अपने हृदय से पाप रूपी अन्धकार को निकाल नहीं देता तब तक ईश्वर के सम्मुख दीप प्रज्जवलित करना उसे स्वीकार्य नहीं होता। जो व्यक्ति दूसरे इन्सानों को अपने से तुच्छ समझता हो उसके लिए ईश्वर के हृदय में कोई स्थान नहीं होता। ईश्वर के सामने सीस झुकाने से पूर्व मनुष्य का अहंकार से छुटकारा पाना आवश्यक है। जो इन्सान धनी एवं प्रभावशाली व्यक्तियों द्वारा उत्पीड़ित हैं उन्हें आपके सम्बल, आपके प्यार तथा आपके संरक्षण की आवश्यकता है। पहले उनके प्रति अपनी जिम्मेदारी का निर्वहन करो फिर ईश्वर के सामने नतमस्तक होकर उसकी उपासना का मधुर स्वाद प्राप्त करने का प्रयत्न करो। पहले उन इन्सानों को क्षमादान दो जिन्होंने तुम्हारे साथ दुष्कर्म किये हों, तुम्हें सताया हो, फिर ईश्वर से अपने पापों के लिए क्षमादान की प्रार्थना करो तो ईश्वर तुम्हें क्षमा करेगा।

Learn something new every day.

On this blog you will get to learn something new every day.

Subscribe to our blog newsletter

1 thought on “MP Board Class 11th English The Spectrum Solutions Chapter 1 True Worship”

  1. Pingback: MP Board Class 11th English The Spectrum Solutions Chapter 5 The Selfish Giant » Education Learn Academy

Leave a Reply