MP Board Class 8th Special English Solutions Chapter 8 English is Amazing

MP Board Class 8th Special English Solutions Chapter 8 English is Amazing (Poem)

English is Amazing Textual Exercise

Word Power

(A) Read the words given in the box :

Now classify them in the following table :


(B) Complete the following sentences by choosing the right word from the words given in the brackets :

  1. A knife is ………………. (difficult, dangerous).
  2. It was raining heavily ………………. (because, so) we did not go for the picnic.
  3. An iron ball will ………………. (sink,float) into the water.
  4. People did not have computer in ………………… (old, ancient) times.
  5. The girl had a blue belt around her ………………. (waste/waist)

Answer:

  1. dangerous
  2. so
  3. sink
  4. ancient
  5. waist

Comprehension

(A) Choose the correct answer :

Question 1.
The poem speaks about
(a) geese and cows
(b) why English spelling is so difficult to learn.
(c) a child reading a book.
(d) a box.
Answer:
(b) why English spelling is so difficult to learn.

Question 2.
The poet is complaining
(a) that making plurals in English is very easy.
(b) that there are feminine pro nouns.
(c) that English is a tricky language.
(d) that making plurals in English is difficult.
Answer:
(c) that English is a trickey language.

Question 3.
Which two difficult areas of English are discussed in the poem?
(a) nouns and adjectives
(b) clauses and prepositions
(c) nouns and pronouns
(d) verbs and adverbs.
Answer:
(c) nouns and pronouns

Question 4.
The feminine pronouns are :
(a) he, his and him.
(b) she, shis and shim.
(c) she, her and hers.
(d) he, she and it.
Answer:
(c) she, her and hers.

(B) Read the poem and mark the following statements as true or false :

  1. The plural of cow may also be kine.
  2. English is called an easy language.
  3. Making plurals in English is easy.
  4. The singular form of feet is foot.
  5. English is the trickiest language.

Answers:

  1. true
  2. false
  3. false
  4. false
  5. true

Let’s Read

Read the following passage :

The mother tongue is the first language that the child learns and picks up from the people around him. A foreign language is a language that one uses for a limited purpose. The mother tongue comes in a natural way, whereas a foreign language is learned so that one may be able to write and speak it. A language is learned with its structure, grammar and vocabulary. The mother tongue may have a different sentence structure. Often the method of translation is adopted for easy understanding of a foreign language. This is the main fault area of learning a foreign language. This may not be the right approach. So instead of learning a foreign language through translation one should know the way it really goes. The exposure to a language is the most important factor in learning.

Now answer the following questions :

Question 1.
Which is the first language that a child learns?
Answer:
The mother tongue is the first language that a child learns.

Question 2.
What is the purpose of a foreign language?
Answer:
A foreign language is used for a limited purpose. It is learned so that one may be able to write and speak it.

Question 3.
How is the language learned?
Answer:
The language is learned with its structure, grammar and vocabulary.

Question 4.
Which method is ofter adopted to learn a foreign language?
Answer:
The method of translation is adopted for easy understanding of a foreign language.

Question 5.
Which is the most important factor in learning a language?
Answer:
The exposure to a language is the most important factor in learning.

Let’s Write

(A) Here is a list of the likes and dislikes. Choose the five things you like and five things you dislike.

Answer:
I am Mona. I study in class VIII. I like cleaning my room, doing homework, reading story books, brushing my teeth and eating green vegetables, but the things I dislike watching television, going to cinema, studying mathematics, going to cinema and eating chocolates.

English is Amazing Word Meanings

Page-72: fowl – a bird that is kept for its meat and eggs – बाज। Moose – an ell (a large deer) of North America – उत्तर अमेरिका का एक बड़ा हिरण। Vow – make a serious promise- शपथ लेना। Lone – alone, without any other people or things – अकेला। Trickiest – difficult to do or deal with – क्लिष्ट।

Learn something new every day.

On this blog you will get to learn something new every day.

Subscribe to our blog newsletter

Leave a Reply