MP Board Class 8th Special English Solutions Chapter 4 The Narmada: The Lifeline of Madhya Pradesh

MP Board Class 8th Special English Solutions Chapter 4 The Narmada: The Lifeline of Madhya Pradesh

The Narmada: The Lifeline of Madhya Pradesh Textual Exercise

Word Power

(A) Make words by adding suffixes as given in the example.

(i) grace – gracefully
furious – furiously
anxious – anxiously

(ii) pure – purity
serene – serenity
rare – rarity

(iii) meditate – meditation
create – creation
generate – generation

(iv) consider – consideration
specific – specification
limit – limitation

(b) Rearrange the jumbled letters to form words:

dorna a _ _ _ _
slebs _ _ _ _
hylo _ _ _ _
wob _ _ _ _
girion _ _ _ _

Answers:

adorn
bless
holy
bow
origin.

Comprehension

(A) Answer the following questions :

Question 1.
Name some of the holy rivers of the country mentioned in the lesson.
Answer:
The Ganga, the Yamuna, the Brahmaputra, the Sindhu, the Godawari, the Kavari, the Krishna, the Satluj.

Question 2.
Why does the Narmada say that she feels proud ?
Answer:
The Narmada say that she feels proud because she flows in India where a river is considered as a living being and is worshipped as goddess.

Question 3.
Why do we call the Narmada the lifeline of Madhya Pradesh ?
Answer:
The Narmada irrigates the major part of the state with her abundant water. Hence we call her the lifeline of Madhya Pradesh.

Question 4.
What is the meaning of ‘Narmada’?
Answer:
The word ‘Narmada’ means one who soothes and gives pleasures to all.

Question 5.
What blessing did Lord Shiva give to Narmada?
Answer:
Lord Shiva granted Narmada’s wishes. He blessed her that she would remain maiden and would flow free and pure forever.

Question 6.
What are the places the Narmada flows through ?
Answer:
Narsinghpur, Raisen, Hoshangabad, Handia and Nemawar.

Question 7.
What is Maheshwar famous for ?
Answer:
The humble palace of Devi Ahilya Bai is located at the ghat of Maheshwar.

Question 8.
What do people from all over the world, come to see at Bheraghat near Jabalpur ?
Answer:
People from all over the world come to see how the Narmada flows gracefully through the colourful marble rocks at Bheraghat near Jabalpur.

(B) Match the columns :


Answers:
  1. c
  2. d
  3. b
  4. e
  5. a.

Let’s Learn

(A) See the use of ‘among’ and ‘between’ in the following sentences:

  1. I am one among the main rivers of Madhya Pradesh.
  2. I flow between the Vindhyachal and the Satpura mountains.
  • among is used when three or more people or things are involved.
  • between is used for: two on either side of something.
  • when two people or things are involved.

Now fill in the blanks with between or among:

  1. We distributed sweets ________ the children.
  2. Rani is standing ________ Shreya and Sonal.
  3. Everest is one ________ the mountains of the Himalayas.
  4. Nepal lies ________ India and China.
  5. Wild animals live ________ the words.

Answer:

  1. among
  2. between
  3. among
  4. between
  5. among.

(B) See the picture given below carefully and fill in the blanks in the paragraph given below with appropriate prepositions given in the box. Some prepositions may need to be repeated.

into, in, on, for, from, of, to, with


This is the scene ____ 1 ____ a bus station. There is a dustbin ____ 2 ____ the corner ____ 3 ____ the bus station. The passengers who went to go ____ 4 ____ Mhow ____ 5 ____ Pithampur can catch the bus ____ 6 ____ here. The passengers are waiting ____ 7 ____ their turn to board the bus. Some passengers are already ____ 8 ____ the bus. There is some luggage ____ 9 ____the roof ____ 10 ____ the bus Some Passengers are carrying small bags, lunch boxes tec. ___ 11 ___ their hands. No one should break the queue to get ___ 12 ___ the bus. Travelling ____ 13 ____ a lot of luggage may cause trouble.

Answer:

  1. of
  2. in
  3. to
  4. of
  5. from
  6. from
  7. for
  8. in
  9. on
  10. of
  11. in
  12. into
  13. with

Let’s Talk

Choose any one river and talk about it in your group, with the help of the following clues :

Name of the river of your choice
The ______
It originates from ______
It is about kms long. ______
It flows through ______
There are ______
(important places on its banks)
There are ______
dams built across it.
It flows/does not flow ______
It’s ________
Answer:
The Ganga
It originates from Gangotri.
It is about 1560 miles long
It flows through Kanpur, Allahabad, Varanasi, Patna and Kolkata.
There are places like Haridwar, Varanasi, etc. on its banks.
There are two major (e.g. Farakka) dams built across it.
It flows into the Bay of Bengal.
It’s a holy river.

Let’s Read

Read the passage carefully.

According to Indian mythology, King Sagar, an ancestor of Lord Ram decided to perform a hundred Ashwamedha Yagnas. He completed ninetynine Yagnas and it was the hundredth when the horse of the Yagna got stolen by Devraja Indra. A great search for the horse was made. Ultimately Indra left the horse in the ashram of Kapil Muni. It was found by the sones of King Sagar. They insulted the Muni, thinking that it was he who had brought the horse there. Kapil Muni rose from his deep meditation and his anger soon turned down the sons of Sagar into ashes.

King Sagar had one more son Anshuman from his second queen. After his father, King Anshuman decided to make the Ganga descend on earth and immerse in it the ashes of his brothers so that their souls could rest in heaven. He started great Tapa, (severe penance) for this. After his death, his son King Dilip did similar Tapa to please the Ganga but could not succeed. After king Dilip his King Bhagirath continued the Tapa. Thus it was the third generation undergoing penance to please the Ganga.

The fierce penance of King Bhagirath pleased the Ganga. She appeared before him, and, blessing him, asked who would bear her force and current. King Bhagirath prayed to Lord Shiva to come for his help. Lord Shiva caught the powerful current of the Ganga in the locks of hair on his head. He tied her too tight to come out Again Bhagirath prayed to him to release the holy current. When she was released, she violently flowed after the chariot of Bhagirath. On her way came the ashram of Janhu Muni, and it too was swept away in the strong current. The Muni got furious and drank the whole of its water and dried the river up. Once again King Bhagirath had to pray to the Muni, and he released the Ganga from his thigh. Thus she was called Janhavi, the daughter of Janhu Muni.

Onward she continued her journey to the Gangasagar and ultimately reached the ashes of the sons of King Sagar.

Answer the following questions.

Question 1.
Who was king Sagar ?
Answer:
King Sagar was an ancestor of Lord Ram who decided to perform a hundred Ashwamedha Yagnas.

Question 2.
What happened when Kapil Muni was insulted by the sons of King Sagar ?
Answer:
The sons of King Sagar were turned down into ashes.

Question 3.
Why did King Anshuman, King Dilip and King Bhagirath want to bring the Ganga on earth?
Answer:
They wanted to bring the Ganga on earth and immerse in it the ashes of King Sagar’s sons so that their souls could rest in heaven.

Question 4.
What happened when the Ganga descended ?
Answer:
The Ganga descended and began to flow with powerful current

Question 5.
Why do we call it the Janhavi ?
Answer:
We call it the Janhavi because it was released from the thigh of Janhu Muni.

Question 6.
Give another title to the above passage.
Answer:
The Ganga and the sons of King Sagar.

Let’s Write

You know that the rivers are very much polluted these days. Even the Ganga needs to be cleaned. Suggest how we can keep the rivers clean. Use the following clues :

  • People throw garbage, wastes and other things in the river.
  • Some orthodox people leave the dead bodies of the members of their families in the water of the river to perform the last rites.
  • Factories leave their chemical wastes in the river.
  • Drainage is merged in the river in most of the cities, towns and villages. Some people in the villages excrete near the river.
  • People, while bathing in the rivers, wash clothes and make the water dirty. They even make their cattle bathe in the rivers.
  • People immerse the idols made of clay and plaster of paris in the river. Now write in your own words

Answer:

People pollute the rivers by throwing, garbage, wastes and other things in them Some orthodox people immerse the dead bodies of their family members into the river water to perform the last rites. The chemical wastes of the factories are also thrown into the river water. Village people excrete near the river. People, make the river water dirty by washing their clothes on the bank. They also let their cattle bathe in the rivers.

At times idols of clay and plaster of paris are immersed in the river, which make the water dirty.

Let’s Do It

Question.
See the map of Madhya Pradesh. Find out the names of the rivers shown in it and list them below.
Answer:
Narmada Tapi Chambal.

The Narmada: The Lifeline of Madhya Pradesh Word Meanings

2 thoughts on “MP Board Class 8th Special English Solutions Chapter 4 The Narmada: The Lifeline of Madhya Pradesh”

  1. Pingback: MP Board Class 8th Special English Solutions Chapter 2 The Making of the Missile Man » Education Learn Academy

  2. Pingback: [PDF] MP Board Class 8th English Solutions General & Special Series » Education Learn Academy

Comments are closed.