MP Board Class 8th Special English Solutions Chapter 10 The Sacrifice

MP Board Class 8th Special English Solutions Chapter 10 The Sacrifice

The Sacrifice Textual Exercise

Word Power

(A) Match column A with column B for finding the meaning of words in column
A.


Answers:
(i) – (iv)
(ii) – (vi)
(iii) – (i)
(iv) – (iii)
(v) – (v)
(vi) – (ii)
(vii) – (viii)
(viii) – (vii),
(ix) – (x)
(x) – (ix).

(B) Tick the words in Box A that are associated with King Shibi. Tick the words in Box B that are associated with the eagle. Tick the words in Box C that are associated with the Dove.


Answer:
Words associated with King Shibi :
Kind, righteous, justice, strong, calm, noble, trust, sacrifice, gentle.

Words associated with the eagle :
Indra, piercing, strong, hungry, wicked, thundering, prey, angers.

Words assoiciated with the dove :
innocent, white, panting, trembling, Agni, sad, flutters.

Comprehension

(A) Answer the following questions :

Question 1.
What were the two questions of King Shibi?
Answer:
Justice and righteousness were the two qualities of king Shibi.

Question 2.
Why was the eagle angry?
Answer:
The eagle was angry because the king refused it surrend the dove.

Question 3.
Why did the king refuse to surrender the dove?
Answer:
The king refused to surrender the dove because he thought that his foremost duty was to protect the innocent bird.

Question 4.
What did the eagle demand in place of dove?
Answer:
The eagle demanded king’s flesh equal to the weight of the dove.

Question 5.
The eagle made the king’s sacri fice more difficult by laying down certain conditions. What were these?
Answer:
The certain conditions laid down by the eagle were –

  1. The flesh must be cut from the right side of the king’s body.
  2. The king’s wife and his son must be present at the sacrifice.

Question 6.
Why did a tear drop from the left eye of the king?
Answer:
A tear dropped from the left eye of the king for the weak and the unprotected dose. The king was upset to think that his flesh was not sufficient to protect the dove.

Question 7.
What happened to the eagle and the dove?
Answer:
The eagle and the dove vanished and is their place stood Indra, the chief of gods and Agni, the god of Fire.

(B) Choose the right answer :

(a) What did the king say when he saw the dove?
(i) Oh! What nonsense!
(ii) Oh! What an innocent bird!
(iii) Oh! what a poor bird!
(iv) Oh! take this bird away!
Answer:
(ii) Oh! What an innocent bird!

(b) What did the eagle ask the king?
(i) Keep the dove with you.
(ii) Give me shelter.
(iii) Surrender my prey.
(iv) I want to rest.
Answer:
(iii) Surrender my prey.

(c) What did the queen say to the king?
(i) We are not with you.
(ii) We don’t like your decision.
(iii) I am very scared.
(iv) We are with you and may all the gods be with you.
Answer:
(iv) We are with you and may all the gods be with you.

(d) ‘What did God Indra grant King Shibi?
(i) You have the highest place in heaven.
(ii) You don’t have a place in heaven.
(iii) You have a place in hell.
(iv) You will live on the earth only.
Answer:
(iv) You will live on the earth only.

Let’s learn

(A) Look at the words from the lesson : calmy, firmly, slowly, carefully, wickedly, gently.

These are ‘adverbs’. They tell us something more about the verbs. Rewrite the following sentences by changing the underlined words (adjectives) into Adverbs as given in the example :

Example – Hari speaks to his servant in a kind manner

Hari speaks kindly to his servant.

  1. The dog gave a loud bark.
  2. Beena narrated the incident in a cheerful mood.
  3. She danced in a graceful manner.
  4. Hari is an efficient worker.
  5. Ravi made a strong appeal.

(B) Look at the following sentences from the lesson :

(a) Protecting it is my foremost duty.
(b) My cooks are famous for their cooking.

The words ‘protecting’ and ‘cooking’ are gerunds. Gerund is a noun (also called a ‘verbal noun’) in the form of the present present participle of a verb (that is, ending in-ing).

Use the verbs given below as gerunds in the following sentences,

pack, make, swim, collect, sleep, walk, play, paint.

  1. ……….. is a good exercise.
  2. Rhea’s hobby is ……….. stamps.
  3. ……….. fun of others is not a good thing.
  4. Children love ……….. cricket
  5. ……….. in the morning is good.
  6. ……….. during the day time is not good for health
  7. ………….. is an art.
  8. They started ………….. their luggage.

Answers:

  1. Swimming
  2. collecting,
  3. Making
  4. playing
  5. Walking
  6. Sleeping
  7. painting
  8. packing.

Let’s Talk

You meet an old-class fellow at the station. Read the first part of the dialogue. Then complete the dialogue using the correct tense form.

Rhea : Hello Priya! Is that really you!
Priya : Rhea! Oh! what a surprise! Rhea : Tell me about yourself. What have you been doing all these years!
Priya : My father got transferred. I am styding in Indore now.
Rhea : You have changed, Priya. I remember you used to be a bookworm. Tell me, do you still read a lot?
Priya : Oh no, Rhea! I have not read a book for months now. What about you? Do you still love music?
Answers:
Rhea : Yes, I love it too much even today.
Priya : What are you doing now a days.
Rhea : Now a days, I am preparing for my Medical exam.
Priya : After being a doctor, how will you serve the nation.
Rhea : I want to settle in the remote areas after being a doctor. I want to serve the poor people of our nation.

Let’s Read

Read the following passage carefully :

King Nanda of Magadh is holding court in his palace. He is surrounded by half a dozen courtiers who keep flattering him. They are listening to a musician.

Nanda : This fellow sings very well.
First Courtier : He is a talented singer, your highness! He has come from the far South to sing at your court.
Second courtier : The best men and women in Bharat come to this court.
Third courtier : That’s true. The best men and woman come to the best king.
Fourth courtier : The Court of Magadh is better than the court of Indra.
Nanda : I’m glad to hear that. I’m proud of you, my friends.
Courtiers : We’re proud of our king, we’re proud of Maharaj Ghana Nanda, the greatest of the Nandas. (The Chief Minister enters)
Chief Minister : Your highness. I’ve come about on urgent matter.
Nanda : Everything is urgent
for you. I don’t have any time for your urgent matters.
Courtiers : Minister Sir, His Highness is enjoying himself. Please don’t disturb him.

Now answer the following questions:

Question 1.
What is king Nanda doing in the court?
Answer:
He is holding court in his palace.

Question 2.
From where has the musician come?
Answer:
He has come from the far South.

Question 3.
Whose court is better than the court of Indra?
Answer:
The court of Magadh is better than the court of Indra.

Question 4.
What is the full name of the king?
Answer:
Maharaj Ghana Nanda.

Question 5.
Does the king like flattery?
Answer:
Yes, he likes flattery.

Question 6.
Why has the Chief Minister come to the court?
Answer:
He has come to the court taking an urgent matter.

Question 7.
Why does the courtier ask the Chief Minister not to disturb the king?
Answer:
They ask the Chief Minister not to disturb the king because he (king) is enjoying himself.

Question 8.
What is the moral of the story?
Answer:
One should give due importance to an urgent matter.

Let’s Write

(A) The following passage has not been edited three is an error in each line. Underline the error. Write the correct word in the space provided.
Polio is cause by three
different viruses. caused
Answer:

B. Now rewrite the passage that you have corrected.
Answer:
Polio is caused by three different viruses. A virus is a disease causing organism so small that it can pass through a filter which stops bacteria. A virus lives in a living cell. When polio virus enters the body, it travels by nerves and from the blood to the spinal cord and brain. There it grows in size in the gray matter of a spinal cord. When these nerve cells are swollen and sick, the muscles they control do not operate. They are paralysed. If the nerves recover, the muscles can move again. Otherwise they are paralysed forever.

The Sacrifice Word Meanings