MP Board Class 8th Special English Solutions Chapter 13 How I Thought my Grandmother to Read

MP Board Class 8th Special English Solutions Chapter 13 How I Thought my Grandmother to Read

How I Thought my Grandmother to Read Textual Exercise

Word Power

(A) Guess the words with the help of the given clues :

  1. A Child who has nobody to look after
  2. A gesture to say yes.
  3. Loving
  4. Something which surprises
  5. A quality that is needed to succeed.

Answer:

  1. Orphan
  2. nod
  3. affectionate
  4. amazing
  5. determination.

(B) Fill in the blanks with the appropriate words given in the box :
popular, obstacles, confidently, novels, worship

  1. There are different ways to ……………. God.
  2. We should reply in the class …………….
  3. Mahatma Gandhi was very ……………. among the people.
  4. Munshi Premchand wrote many ……………. on social problems.
  5. When somebody works ……………. come in his ways, but they teach him how to face problems.

Answer:

  1. worship
  2. confidently
  3. popular
  4. novels
  5. obstacles.

Comprehension

(A) Answer the following questions :

Question 1.
Why did the weekly magazine come late in the village?
Answer:
The weekly magazine came late in the village because the transport system was not very good.

Question 2.
What is the story of the novel “Kashi Yatra”?
Answer:
There is a old lady who has an ordent desire to go to Kashi or Varanasi. There is also a orphan girl who falls in love but there is no money for the wedding. Finally, the old lady gives away all her savings to the orphan girl without going to Kashi.

Question 3.
Why did the little girl read the several out for her grandmother?
Answer:
The little girl read the serial out for her grandmother because. She (grandmother) was illiterate.

Question 4.
What happened when the girl went to attend a wedding in the neighbouring village?
Answer:
Grandmother could not understand the heat episode of Kashi Yatra when the girl went to attend a wedding in the neighbouring village.

Question 5.
Why was grandmother unhappy?
Answer:
Grandmother was unhappy because she found herself helpless and dependent Her favorite story (Kashi Yatra) was in front of her but she was unable to read the lines.

Question 6.
What help did grandmother need from his granddaughter?
Answer:
Grandmother told her granddaughter to teach her the Kannada alphabets.

Question 7.
How was grandmother a wonderful student?
Answer:
The amount of homework she did was amazing. She would read, repeat and recite. Very soon she learnt to read the Kannada alphabet.

Question 8.
What did grandmother do on Dashera festival?
Answer:
Grandmother called her granddaughter to the puja place and made her sit down on a stool. She gave her a gift of a frock material and then she touched her feet.

(B) Choose the correct alternative :

(a) In those days girl’s education was considered …………
– essential
– not essential.

(b) Grandmother could not go to school because …………
– there was no school in the village.
– she got married very young and had children.

(c) The old lady in the novel Kashi Yatra believed that …………
– going to Kashi and worshipping Lord Vishweshvara has very importance.
– the happiness of the orphan girl was more important.

(d) Grandmother was determined to learn. She said. …………
– “I shall try to learn the Kannada alphabet.”
– “I am too old to learn”
Answer:
(a) not essential.
(b) she got married very young and had children.
(c) going to Kashi and worshipping Lord Vishweshvara has very importance.
(d) “I shall try to learn the Kannada alphabet.”

Let’s Learn

Read the following sentences carefully :

  1. When I was only twelve I used to stay in a village with my grandmother.
  2. At the transport system was not good we used to get newspapers very late.
  3. Grandmother used to tell the story to the other woman in the temple.

Now complete the sentences by using ‘used to + verbs’ given below. One example has been done to help you.
(travel, drink, play, be, have, teach, live, work)

  1. I used to play …………… but now I don’t
  2. My friend’s father …………… a lot but now he doesn’t go away very often.
  3. There …………… a castle on that hill some years ago.
  4. Rita …………… long hair but she got it cut something ago.
  5. We …………… in Indore but now we live in Bhopal
  6. My brother …………… milk when he was young
  7. Rohit …………… hard but nowdays he has become a bit careless.
  8. Mrs. Mehta. …………… us English when I was in class VII.

Answers:

  1. tennis
  2. used to travel
  3. used to be
  4. used to have
  5. used to live
  6. used to drink
  7. used to work
  8. used to teach.

Let’s Talk

Describing past habits.


Now talk to your friend describiing past habits.
Answer:

Let’s Read

Read the following carefully:

This story is an account of successes and setbacks of the science ‘establishment in modern India, struggling to establish itself in the technological forefront. It is the story of national aspiration and of cooperative endeavour. And, as I see it, the saga of India’s search for self-sufficiency and technological competence is a parable for our times.

Each individual creature on this beautiful planet is created by God to fulfill a particular role. Whatever I have achieved in life is through His help and an expression of His will. He showered His grace on me through some outstanding teachers and colleagues and when I pay my tribute to these persons, I’m merely praising His glory. All these rockets and missiles are his work through a small person called Kalam in order to tell several million mass of India, to never feel small or helpless. We are born with a divine fire in us. Our efforts should be to give wings to this fire and fill the world with the glow of its goodness.

Now answer the following questions:

Question 1.
Find of the words in the passage which mean :
(a) effort …………..
(b) blessed ………….
Answer:
(a) endeavour
(b) cursed

Question 2.
Find the words in the passage which mean opposite of:
(a) failure ……..
(b) always …………
Answer:
(a) success
(b) never

Question 3.
Who has written this paragraph? Guess.
Answer:
This paragraph has been written by A.P.J. Abdul Kalam.

Question 4.
With what the narrator, ‘Kalam’ is associated?
Answer:
The narrator ‘Kalam’ is associated with rockets and missiles.

Question 5.
The narrator uses the phrases ‘His help’ His will, “His glory’. What does ‘His! stand for?
Answer:
“His stands for Almighty god.

Question 6.
What message does the narrator give to the people of India?
Answer:
We are born with a divine fire in us. Our efforts should be to give wings to thus fire and fill the world with the glow of its goodness.

Let’s Write

(A) Form groups of two each in your class. Write dialogues of the little girl and her grandmother. Take the help of the clues given below. Present it in a dramatic form before the class.

The little girl : ready to teach her grand mother, has sympathy for her grandmother loves her very much, teaches her the Kannada alpha bet.
Grandmother : unhappy at being illiterate, determined to learn, asks the help of her granddaughter to teach her, gives her granddaughter a gift when she learns to read.

Write the dialogue here :
Answer:
Little girl : Why do you feel so unhappy?
Grandmother : Because I am illiterate. But now I have decided to learn. Will you help me?
Little girl : Yes, I’ll do so. I can’t see you so unhappy.
Grandmother: How will you teach me?
Little girl : I’ll teach you a planned way. You’ll learn everything through Kannad al phabet.
Grandmother : O.K. It will be easiser for me. (After a few months)
Little girl : Grandma, now you have learnt a lot.
Grandmother : Yes, you are right. Thank you very much.

Let’s do it

Make a short survey around you. Find out how many people around you are literate illiterate. Fill in the following table the information you collect :

How I Thought my Grandmother to Read Word Meanings

Learn something new every day.

On this blog you will get to learn something new every day.

Subscribe to our blog newsletter

Leave a Reply