MP Board Class 6th Special English Solutions Chapter 4 The Country Child

MP Board Class 6th Special English Solutions Chapter 4 The Country Child

The Country Child Text Book Exercise

Word Power

1. Write one word rhyming with the followings:
dear …………
flower ………….
tall ………..
town ………….
night …………
should ………….
Answer:
dear – near
flower – hour
tall – all
town – down
night – bright
should – would

2. Match the column ‘A’ with ‘B’.


Answer:
1. → (v)
2. → (i)
3. → (ii)
4. → (iii)
5. → (iv)

Complete the lines.

1. Write the missing lines of the poem;

My home is a house
…………………………!)
(I’d live in the street,
…………………………
The lanes are so quiet,
…………………………
I do wish that someone
…………………………!)
There is no one to play with
…………………………!)
The trees are so high
…………………………!)
Answer:
Near a wood
If I could!)
Oh, dear!
Lived near.
At all
And so tall

Comprehension

Answer these questions:

Question 1.
Where is the country child’s house?
Answer:
The country child’s house is near a jungle.

Question 2.
What does he say about the lanes?
Answer:
He says that the lanes are quiet and lonely.

Question 3.
Are there any houses near his?
Answer:
No, there are no houses near his house.

Question 4.
Where does he wish to live?
Answer:
He wishes to live in a town crowded with people.

Question 5.
Are there any children for him to play with?
Answer:
No, there are no children for him to play with.

Question 6.
Who are his companions?
Answer:
Birds and flowers are his only companions.

Question 7.
Why does he wish to live in a town?
Answer:
He wishes to enjoy the company, the comforts and pleasures of city life.

The Country Child Word Meanings

Wood – forest, वन, Lanes streets, गलियोँ, Quiet – calm, शांत।, Lonely – alone, अकेला, Twinkling – glittering, जगमगाती हुई, Bright – shining, चमकीली।

What is the full form of MPBSE?

MPBSE is the short form for Madhya Pradesh Board of Secondary Education. Hemant Singh

MP Board Class 6th Special English Solutions Chapter 4 The Country Child

MP Board Class 6th Special English Solutions Chapter 4 The Country Child

Learn something new every day.

On this blog you will get to learn something new every day.

Subscribe to our blog newsletter

Leave a Reply