MP Board Class 6th General English Solutions Chapter 2 The Swing

MP Board Class 6th General English Solutions Chapter 2 The Swing

The Swing Textual Exercise

Listen and Repeat
(सुनो और दुहराओ)

Listen to the following words and repeat them aloud:
(निम्नलिखित शब्दों को सुनो और ऊँचे स्वर में उन्हें दुहराओ)

Read and Learn
(पढ़ो और याद करो)

Read the poem ‘The Swing’ and fill in the blanks.
(‘द स्विंग’ कविता को पढ़ो और खाली स्थानों को भरो।)
Answer:
How do you like to go up in a swing.
Up in the air so blue?
Oh, I do think it’s the pleasantest thing
Ever a child can do!

Till I look down on the garden green.
Down on the roof so brown.
Up in the air I go flying again.
Up in the air and down!

Word Power
(शब्द सामर्थ्य)

Write the names of the things that can be seen when going up in a swing. Find the words from the poem.
(उन वस्तुओं के नाम लिखो जो एक झूले में ऊपर जाते हुए दिखाई देती हैं। कविता में से शब्द ढूँढो।)
Answer:
Rivers, trees, cattle and the country-side, can be seen while going up in the swing.

Comprehension Questions
(बोध प्रश्न)

Answer the following questions:
(निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर दीजिए)

Question 1.
What is the pleasantest thing a child can do?
(व्हॉट इज़ द प्लेजन्टेस्ट थिंग अ चाइल्ड कैन डू?)
वह सबसे मनमोहक क्या है जो एक बच्चा कर सकता है?
Answer:
Swinging is the pleasantest thing a child can do according to the poet.
(स्विमिंग इज़ द प्लेजेंटेस्ट थिंग अ चाइल्ड कैन डू अकॉर्डिंग टू द पोइट।)
कवि के अनुसार झूला झूलना ही बच्चे के लिए सबसे मनमोहक है।

Question 2.
What can you see while going up in a swing?
(व्हॉट कैन यू सी व्हाइल गोइंग अप इन अ स्विंग?)
झूले पर ऊपर जाते समय तुम क्या देख सकते हो?
Answer:
While going up in the swing we can see rivers, trees, cattle and countryside.
(व्हाइल गोइंग अप इन द स्विंग वी कैन सी रिवर्स, ट्रीज़, कैटल एण्ड कण्ट्रीसाइड।)
झूले पर ऊपर जाते समय हम नदियाँ, पेड़, गाय-बैल तथा ग्रामीण इलाका देख सकते हैं।

Question 3.
What does the child see in the countryside?
(व्हॉट डज़ द चाइल्ड सी इन द कण्ट्रीसाइड?)
बच्चा ग्रामीण इलाके में क्या देखता है?
Answer:
The child sees rivers, trees and cattle in the countryside.
(द चाइल्ड सीज़ रिवर्स, ट्रीज एण्ड कैटल इन द कण्ट्रीसाइड।)
बच्चा ग्रामीण इलाके में नदियाँ, पेड़ और गाय-बैल देखता

Question 4.
What does the child see while going down the swing?
(व्हॉज डज़ द चाइल्ड सी व्हाइल गोइंग डाउन द स्विंग?) बच्चा झूले पर नीचे जाते हुए क्या देखता है?
Answer:
The child sees the green garden and the brown roof while going down the swing.
(द चाइल्ड सीज़ द ग्रीन गार्डन एण्ड द ब्राडन रूफ व्हाइल गोइंग डाउन द स्विंग।)
बच्चा झूले पर नीचे जाते समय हरा बगीचा और भूरी छत देखता है।

Question 5.
What does the child see when he is up in the air?
(व्हॉट डज द चाइल्ड सी व्हेन ही इज़ अप इन द एअर?) बच्चा ऊपर हवा में होते समय क्या देखता है?
Answer:
The child sees rivers, trees and cattle over the countryside when he is up in the air.
(द चाइल्ड सीज़ रिवर्स, ट्रीज़ एण्ड कैटल ओवर द कण्ट्रीसाइड व्हेन ही इज़ अप इन द एअर।)
बच्चा ऊपर हवा में होते समय ग्रामीण इलाके की नदियाँ, पेड़ और मवेशी जानवरों को देखता है।

Let’s Talk
(आओ, बात करें)

Work in pairs. Talk to your friend choose the correct answer and fill in the blank spaces. Can you? Yes, I can/No, I can’t.
(जोड़े में कार्य करो। अपने मित्र से बात करो, सही उत्तर दूढ़ो और खाली स्थान भरो।)
Answers:
1. I can swim. – Can you? – No, – I can’t.
2. I can ride a bicycle.  – Can you? – Yes, – I can.
3. I can fly a kite. – Can you? – No, – I can’t.
4. I can cook food. – Can you? – No, – I can’t.
5. I can jump high. – Can you? – Yes, – I can.

Let’s Do
(आओ करें)

Draw a picture of what you see when you go up in a swing and write the names of the things that you see.
(झूले पर ऊपर जाते हुए जो दिखाई दे उसका एक चित्र बनाओ और उन वस्तुओं के नाम लिखो जो तुम्हें दिखाई दें।)
Answer:
The students can draw pictures of the things that they see while they go up in the swing. The things that can be seen from the swing are garden, trees, chirping birds, flowers, butterflies etc.

The Swing Difficult Word Meanings

Swing (स्विंग)-झूला, Think (थिंक)-सोचना, Cattle (कैटल)-मवेशी, Pleasantest (प्लेजेण्टेस्ट)-सबसे मनमोहक, Thing (थिंग)-वस्तु, Ever (एवर)-कभी, Child (चाइल्ड)-बच्चा, Wall (वॉल)-दीवार, Wide (वाइड)-फैला हुआ, Rivers (रिवर्स)-नदियाँ, Countryside (कण्ट्रीसाइड)-ग्रामीण इलाका, Garden (गार्डन)-बगीचा, Down (डाउन)-नीचे, Roof (रूफ)-छत, Fly (फ्लाइ)-उड़ना।

The Swing Summary,Pronunciation & Translation

1. How do you like to go up in a swing,
Up in the air so blue?
Oh, I do think it’s the
Pleasantest thing
Ever a child can do!
(हाउ डू यू लाइक टू गो अप इन अ स्विंग,
अप इन द एयर सो ब्ल्यू?
ओह, आई डू थिंक इट्स द
प्लेजेन्टेस्ट थिंग
एवर अ चाइल्ड कैन डू!)

अनुवाद:
झूले में ऊपर जाने पर तुम्हें कैसा लगता है?
हवा में ऊपर नीले आकाश में?
अरे, मैं सोचता हूँ कि यह
एक बच्चे के द्वारा कभी किया गया
एक सबसे अधिक आनन्ददायक कार्य है।

2. Up in the air and over the wall,
Till I can see so wide,
Rivers and trees and cattle and all
Over the countryside.
(अप इन द एयर एण्ड ओवर द वॉल,
टिल आई कैन सी सो वाइड,
रिवर्स एण्ड ट्रीज़ एण्ड कैटल एण्ड ऑल
ओवर द कन्ट्रीसाइड।)

अनुवाद:
हवा में ऊपर और दीवार के ऊपर जाऊँ, जब
तक मुझे दूर-दूर तक नदियाँ और पेड़ और
मवेशी और पूरा ग्रामीण क्षेत्र न दिखाई देने लगे।

3. Till I look down on the garden green,
Down on the roof so brown,
Up in the air I go flying again,
Up in the air and down!
(टिल आई लुक डाउन ऑन द गार्डन ग्रीन,
डाउन ऑन द रूफ सो ब्राउन,
अप इन द एयर आई गो फ्लाइंग अगेन,
अप इन द एयर एण्ड डाउन!)

अनुवाद:
जब तक मैं हरे-भरे बगीचे की ओर देखें,
अधिक भूरी छत पर नीचे की ओर आऊँ।
हवा में ऊपर की ओर मैं उड़ता हुआ जाऊँ,
इसी तरह हवा में ऊपर नीचे आता-जाता रहूँ।
-Robert Louis Stevensen
-रॉबर्ट लुइस स्टीवेन्सन

What is the full form of MPBSE?

MPBSE is the short form for Madhya Pradesh Board of Secondary Education. Hemant Singh

MP Board Class 6th General English Solutions Chapter 2 The Swing

MP Board Class 6th General English Solutions Chapter 2 The Swing