MP Board Class 6th Special English Solutions Chapter 13 Columbus Discovers America-II

MP Board Class 6th Special English Solutions Chapter 13 Columbus Discovers America-II

Columbus Discovers America-II Text Book Exercise

Word Power

(a) Match the words given under A with clues given under B.


Answer:
1. → (f)
2. → (e)
3. → (g)
4. → (b)
5. → (c)
6. → (d)
7. → (a)

(b) Fill in the blanks with the words given.

(came upon, interior, close, affection, admire, shore, carved. )

  1. Both Gandhiji and Jawaharlal Nehru had great …………. for children and loved to be in their company.
  2. Carrying an electric torch I entered the dark cave and explored its ……………
  3. If you go to Mahabalipuram near Chennai, don’t fail to see the five stone chariots called the chariots or the Pandavas. Each of these has ………….. been out of single stone.
  4. When a ship comes to port, the sailors go on ……………. for some times.
  5. Prof. Das is young, handsome and intelligent. All his students ……………. him greatly.
  6. The headmaster of our school lives in a house …………… to the school.
  7. The children who were digging the ground for fun ……………… a pot full of gold and silver coins!

Answer:

  1. affection
  2. interior
  3. carved
  4. shore
  5. admire
  6. close
  7. came upon.

Comprehension

(a) Fill in the blanks with the words given below.

(Warmth, land, called, admiral, recovered, candle doubt, affection, forgave, explored, came upon, forgiveness, explored, see, carved.)
Columbus was the ……………. of the ships sailing in search of a sea-route of India. They had been sailing for months but they were unable to ………….. any land. On 11th October, the crew …………… from the sea the top of a table and a ………….. stick. At night they could see a light which went up and down like a …………… There was no ………….. that the light was from ………….. Some of the crew had made plans against Columbus. Now when they came to land they asked his ……………. Columbus ………….. them and spoke to them with ……………. and ……………. . For more than two months Columbus …………. the sea around and then he …………… some islands, He …………….. them the ‘Indies’.
Answer:
admiral, see, recovered, carved, candle, doubt, land, forgiveness, forgave, affection, warmth, explored, came upon, called.

(b) Arrange the following events in the sequence they happened in the text to make paragraph.

1. Columbus forgave the crew.
2. Columbus explored the sea around for two months.
3. Rodrigo de Trianna saw the land first.
4. The crew recovered from the sea the top of a table and a carved stick.
5. On 11th October, they saw some clear signs of land.
6. Some members of the crew had made plans against Columbus.
7. Columbus made four voyages across the Atlantic.
8. Columbus discovered the existence of a new continent which he believed to be India.
9. Columbus saw a light towards west in the night.
Answer:
5. On 11th October, they saw some clear signs of land.
4. The crew recovered from the sea the top of a table and a carved stick.
9. Columbus saw a light towards west in the night.
3. Rodrigo de Trianna saw the land first.
6. Some members of the crew had made plans against Columbus.
1. Columbus forgave the crew.
2. Columbus explored the sea around for two months.
7. Columbus made four voyages across the Atlantic.
8. Columbus discovered the existence of a new continent which he believed to be India.

(c) Answer the following questions.

Question 1.
What signs of land did Columbus and his men see from their ship?
Answer:
From their ship, Columbus and his sailors caught sight of a table board and a carved stick floating by. The men in one of ships also saw branches of a tree, laden with fruits near the ship. These were the sure signs of land.

Question 2.
What did Rodrigo see?
Answer:
Rodrigo saw land.

Question 3.
What was the reward the king and the queen had promised?
Answer:
The king and queen had promised a pension of ten thousand copper coins to the man who saw land first.

Question 4.
Who got reward in the end?
Answer:
Columbus, being the leader of the part got the reward in the end.

Question 5.
Why was Rodrigo disappointed?
Answer:
Rodrigo got disappointed because he was not given the reward which he was expecting.

Question 6.
How long did Columbus and his men sail before they reached land?
Answer:
Before reaching land, Columbus and his men sailed for seventy days.

Question 7.
Who did Columbus forgive?
Answer:
Columbus pardoned all the sailors who had been planning against him so far.

Question 8.
Why did Columbus call it island he had discovered “The Indies”?
Answer:
Thinking, that he had discovered the island on the east of India Columbus called those islands ‘The Indies’.

Question 9.
Why was Columbus’s discovery specially important?
Answer:
The discovery of Columbus was more significant in the way that he had discovered a new continent i.e., America. He had in reality discovered the New World.

Grammar in Use

Change the following, passage into past tense:
Two boys are riding very fast on a motorcycle. They want to overtake the car before them. Suddenly a boy on a cycle comes by the side of the car. The boys on the motorcycle do not want to hit the boy on the cycle. So they turn to the other side. But a truck coming from that side dashes against them. People carry the two and take them to the near by hospital.
Answer:
Two boys were riding very fast on a motorcycle. They wanted to overtake the car before them. Suddenly a boy on a cycle came by the side of the car. The boys on the motorcycle did not want to hit the boy on the cycle. So they turned to the other side But a truck coming from that side dashed against them People carried the two boys and took them to the nearby hospital.

Let’s Talk

Work in pairs. Imagine that you are in the crew of Columbus. Talk to your partner about the problems you are facing on the ship. Discuss how will you overcome these problems. Make a list of the problems and how you will solve them. Discuss it in the class.
Answer:
Do yourself.

Let’s Write

Question 1.
Describe in a paragraph the events that happened during the last days before Columbus and his men stepped on land.
Answer:
On 11th Oct. the sailors recovered from the sea a table board, a carved stick and a branch of tree having fruit on it, floating by. It was a clear cut indication of the land. At 10 p.m., Columbus saw a dim light in the west. Two other sailors confirmed him. Rodrigo de Triana was the first person to catch sight of land at about 2 a m. on 12th of October, 1942. Columbus stepped on the level shores of the small island, carrying a flag of Spain in his hand. Other captains and crew members followed him.

Columbus Discovers America-II Word Meanings

What is the full form of MPBSE?

MPBSE is the short form for Madhya Pradesh Board of Secondary Education. Hemant Singh

About Madhya Pradesh Board of Secondary Education

The Madhya Pradesh Board which conducts the Class 10 and Class 12 examinations in the state was established under the Madhya Pradesh Secondary Education Act, 1965. The Board was formed to regulate and conduct the affairs of the secondary education in the state. The MP Board of Secondary Education (MPBSE) serves as an exam conducting body and it regulates the education policies in the affiliated schools. The MPBSE conducts annual board exams to evaluate the academic performance of students at the HSC and the HSSC levels. The first MP Board examinations were held in the year 1959-60, in which approximately 80,000 students participated. Since then, the MP Board has managed to raise the number of participants significantly to approximately 10 lakh in past few years. Each year lakhs of students participate in the MP Board 12 Examinations and MP Board 10 Examinations conducted by the MPBSEs.

MP Board Class 6th Special English Solutions Chapter 13 Columbus Discovers America-II

MP Board Class 6th Special English Solutions Chapter 13 Columbus Discovers America-II