MP Board Class 6th General English Revision Exercises 1, Exercises 2, Exercises 3

MP Board Class 6th General English Solutions Revision Exercises 1

Listen and Write
(सुनो और लिखो )

Do yourself (स्वयं करें)

Word Power
(शब्द सामर्थ्य)

Fill in the blanks choosing correct words:
(शब्दों को चुनकर रिक्त स्थान भरिए:)
(buried, branches, soldiers, worried, childhood, prompt.)
Answer:
(i) Many of his soldiers were killed.
(ii) He was very sad and worried.
(iii) The tree spread its branches.
(iv) The teacher tried to prompt Gandhiji.
(v) A little seed was buried deep in the soil.

Comprehension Questions
(बोध प्रश्न)

Answer these Question:
(इन प्रश्नों के उत्तर दीजिए:)

Question 1.
Where do we get fresh air from?
Answer:
We get fresh air from the tree.

Question 2.
What is the the pleasantest thing a child can do?
Answer:
Swinging is the pleasantest thing a child can do according to the poet.

Question 3.
What did the Kind do after watching the spider?
Answer:
The king united his soldiers once again. He attacked his enemy and won back his kingdom.

Question 4.
What was the task that Mr. Giles set?
Answer:
Mr. Giles gave five words to write as spelling test.

Grammar in Use
(व्याकरण प्रयोग)

1. Fill in the blanks
(खाली स्थान भरिए )
Answer:
high             higher           highest
slow             slower           slowest
tall               taller             tallest
wide            wider             widest

2. Fill in the blanks with ‘and’ or ‘but’:
(‘and’ था ‘but’ से रिक्त स्थान भरिए:)
Answer:
Radha and Sita are two friends. Radha is intelligent and hardworking but Sita is dull and lazy. Both Radha and Sita like to play. Radha likes to go to school but Sita does not like school at all.

3. Make sentences of your own using the Past tense of the verbs given:
(दिये हुए Verbs का Past Tense में प्रयोग कर अपने वाक्य बनाएँ)

(play, grow, like, worry, try, point, cut, read, climb, slip.)
Answer:

  1. Ram played hockey.
  2. They grew rice in their field.
  3. I liked this book.
  4. Mother was worried about her child.
  5. He tried hard but couldn’t succeed.
  6. He pointed out his worn look.
  7. He cut his hand by the knife.
  8. She read the newspaper.
  9. It climbed the wall.
  10. It slipped out of my mind.

Let’s Write
(आओ लिखें)

Question 1.
Write down five sentences on the ‘uses of trees’.
Answer:

  1. Trees are very useful to us.
  2. They make the air pure by taking in carbon dioxide and giving out oxygen.
  3. The oxygen given by them is used by living beings in breathing.
  4. They bring rainfall and prevent floods.
  5. They also prevent soil erosion or washing away of soil.

Question 2.
Make a list of the things that can be seen when going up in a swing.
Answer:
While going up in the swing we can see :

  1. rivers
  2. trees
  3. cattle and
  4. countryside.

Question 3.
Write five sentences about Gandhiji and his life.
Answer:

  1. Gandhiji, was a great leader and freedom fighter.
  2. He helped India attain freedom by practising non-violence.
  3. He always spoke truth and led a life of simplicity.
  4. He was against un-touchability and fought for the upliftment of Harijans in India.
  5. He tried to do all his work on his own and even spun his own clothes by charkha.

MP Board Class 6th General English Solutions Revision Exercises 2

Listen and Write
(सुनो और लिखो)

Do yourself (स्वयं करें)

Word Power
(शब्द सामर्थ्य)

1. Make sentences using these words.
(इन शब्दों को प्रयोग कर वाक्य बनाइए।)
Answer:

  1. Arrow – He pointed his arrow towards him.
  2. Successful – Sohan is a successful businessman.
  3. Prince – The prince was playing in the garden.
  4. Confident – Gita was confident that she would win.
  5. Ready – He is always ready to do work.

2. Match the animals with their young ones.
(जानवरों को उनके शिशुओं से मिलान करो।)


Answer:
1. → (e)
2. → (f)
3. → (a)
4. → (b)
5. → (c)
6. → (d)

3. Write down the five names of indoor games and outdoor games each.
(घर के अन्दर खेले जाने वाले और बाहर खेले जाने वाले पाँच खेलों के नाम बताओ।)
Answer:
Indoor games :

  1. carom
  2. Chess
  3. Ludo
  4. table tennis
  5. badminton

Outdoor games :

  1. football
  2. kabbadi
  3. hockey
  4. cricket
  5. kho-kho

4. Rearrange the letters to make the correct spelling of words.
(नामों की स्पैलिंग सही करने के लिए अक्षरों को पुनः व्यवस्थित करें।)
Answer:
rleevlart – traveller
badinmont – badminton
teplahne – elephant
noil – lion
roarw – arrow

Comprehension Questions
(बोध प्रश्न)

Answer these Question:
(इन प्रश्नों के उत्तर दीजिए:)

Question 1.
What lights the traveller?
Answer:
The bright and tiny spark of the star lights the traveller.

Question 2.
What different skills did Guru Dron teach the princes?
Answer:
Guru Dron taught to use different arms, to ride horses and to fight the enemy well.

Question 3.
What do you think helped Meena?
Answer:
Meena’s self confidence helped her to win the race.

Question 4.
What can the elephant do with its trunk?
Answer:
The elephant can pull down a house and pick up a pin with its trunk.

Grammar in Use
(व्याकरण प्रयोग)

1. Fill in the blanks using singular/plural form.
(एकवचन/बहुवचन से खाली स्थान भरें।)
Answer:
Singular      Plural
knife           knives
bush           bushes
fairy            fairies
man            men
key             keys
child           children
foot            feet
mouse        mice
tooth          teeth
deer           deer

2. Match the correct forms.
(सही forms का मिलान करों)
Answer:
I’m – I am               don’t – do not
I’ve – I have           won’t – would not
I’ll – I will               can’t – cannot
You’ll – you will     that’s – that is
It’s – It is                what’s – what is
It’ll – It will             who’s – who is

3. Rewrite the sentences using () and (” “).
(कोमा (.) व इनवर्टैड कोमा (” “)का प्रयोग कर वाक्यों को पुनः लिखिए।)
Example:
Mala says that she wants to be a doctor.
Mala says, “I want to be a doctor”.

Question 1.
Meena says that she wants to be an engineer.
Answer:
Meena saya, “I wan to be an engineer.”

Question 2.
Gautam says that he wants to be a teacher.
Answer:
Gautam says, “I want to be a teacher.”

Question 3.
Ravi says that he wants to be an inspector.
Answer:
Ravi says, “I want to be an inspector.”

Question 4.
Radha says that she wants to be a pilot.
Answer:
Radha says, “I want to be a pilot.”.

Question 5.
Arif says that he wants to be a lawyer.
Answer:
Arif says, “I want to be a lawyer.”

Let’s Write
(आओ लिखें)

Write five sentences about an elephant using the given clues.
(दिये गये संकेतों की सहायता से एक हाथी के बारे में 5 वाक्य लिखिए।)
Example: Huge – An elephant is a huge animal.
Answer:

  1. Trunk – An elephant can pick up a pin with its trunk.
  2. Tusks – An elephant has two white tusks.
  3. Strong – An elephant is a strong animal.
  4. Heavy load – An elephant can carry heavy load.
  5. Ride – Children take a ride on elephant’s back.

MP Board Class 6th General English Solutions Revision Exercises 3

MP Board Class 6th General English Revision Exercises 1, Exercises 2, Exercises 3

1. Fill in the blanks using words from the list given below:
(नीचे लिखी सूची से शब्दों का प्रयोग कर रिक्त स्थान
(favour, attacked, soldiers, himself, save, battle, house, cave.)
Answer:
Once a neighbouring kind attacked his country. Luck did not favour him. He lost the battle. Many of his soldiers were killed and others ran away to save their lives. The King himself had to hide in a cave.

2. Give opposite word of the following:
(निम्न शब्दों के विपरीत शब्द लिखें:)
Answer:
dark – light
beautiful – ugly
night – day
unhappy – happy
strong – weak

Grammar in Use
(व्याकरण प्रयोग)

1. Make plurals of the following:
(निम्न शब्दों के बहुवचन बनाएँ:)
Answer:
Calf – calves
leaf – leaves
branch – branches
key – keys
sheep – sheep

2. Make nouns from the following words:
(निम्न शब्दों के से संज्ञा:)
Answer:
teach – teacher
play – player
clean – cleaner
think – thinker
write – writer
bowl – bowler

3. Change the bold verbs into simple past tense.
(नीचे लिखे काली स्याही में छपी क्रियाओं को साधारण भूतकाल में बदलो।)
Answer:
i. He likes his grandmother.
He liked his grandmother.

ii. My father wakes up early in the morning.
My father woke up early in the morning.

iii. Girls run a race.
Girls ran a race.

iv. Like Gandhi he speaks truth.
Like Gandhi he spoke truth.

v. Arjun shoots at the right eye of the bird.
Arjun shot at the right eye of the bird.

4. Dictation of a paragraph from Lesson 1, 3, 4, 9, 10 and 12 each.
(पाठ 1, 3, 4, 9, 10 और 12 से एक परिच्छेद का शुतलेख लिखे।)
Answer:
Students should do themselves.

5. Write 5 sentences on ‘A Cow’ or “your family”.
(गाय अथवा अपने परिवार पर 5 वाक्य लिखो।)
Answer:

  1. A cow is a useful domestic animal.
  2. She is four footed.
  3. She eats grass, leaves, corn and hay.
  4. She gives us milk.
  5. Curd, butter and ghee are made from her milk.

Comprehension Questions
(बोध प्रश्न)

1. Answer the following questions:
(निम्न प्रश्नों के उतर लिखें:)

Question 1.
What did Denu do?
Answer:
Denu accepted King’s challenge and stood in the cold water of Yamuna the whole night.

Question 2.
Why did the boy keep his breakfast on the bookshelf?
Answer:
The beggar did not turn up for some days so the boy kept his share on the bookshelf.

Question 3.
What did Dhania make for the fairies?
Answer:
Dhania made five bright colorful pair of clothes for the fairies.

Question 4.
Why were all the students on the playground?
Answer:
The Annual Sports Day is being celebrated in the school so all the students have assembled in the play ground.

Question 5.
What do we need to be successful in life?
Answer:
We need to keep our eyes focused only on the goal. Then alone, we can be successful in life.

2. Say true of false.
(सही व गलत बताएँ।)

  1. Yudhisthir was a Kaurav Prince.
  2. Denu made clothes for the fairies.
  3. The kind boy was later known as Netaji Subhash Chandra Bose.
  4. The boy kept the breakfast in the bookshelf because the beggar refused to take it.
  5. The elephant was wide ears.
  6. Gandhiji spelt kettle correctly.

Answer:

  1. False
  2. False
  3. True
  4. False
  5. True
  6. False.

3. Write a letter to your friend describing the picnic you had last Sunday.
(पिछले रविवार को हुई पिकनिक का वर्णन करते हुए अपने मित्र को एक पत्र लिखो।)
Answer:
20, Tansen Nagar
Gwalior
10 June, 20 ……..

Dear Amit,
I am quite well here and hope the same for you. Today I will tell you about the picnic we had last Sunday.

Last week I went to Agra to my uncle’s place. There we decided to go for a picnic to Sikandra. I, with my three cousins, went to Sikandra last Sunday. We took some fruits, bread and other eatables with us. We reached Sikandra at 9 a.m. in the morning. It is Akbar’s tomb there. It is made of red stone.

There were lots of monkeys. We gave them nuts to eat. There were also deer and peacocks. After seeing the whole place we sat down to eat the eatables that we had. We sang songs and told stories. We enjoyed a lot. At 2 p.m. we thought of returning home. We reached home in a happy mood and felt quite fresh. I missed you there a lot. Rest is fine.

Yours affectionately,
Pawan

MP Board Class 6th General English Revision Exercises 1, Exercises 2, Exercises 3

Welcome To Education Learn Academy

NCERT Solutions — CBSE Sample Papers — Exemplar Problems Download CBSE study materialNCERT books, guides, notes, assignments and test papers with solutions in PDF form. No need to carry NCERT books, it is also available along with the solutions.