MP Board Class 6th Special English Solutions Chapter 3 A Boy Judge

MP Board Class 6th Special English Solutions Chapter 3 A Boy Judge

A Boy Judge Text Book Exercise

Word Power

(a) Match the words with opposite meaning.

Example:
long – short
busy – idle

(night, long, here, oldest, best, trust, busy, foolish, distrust, short, clever, careful, youngest, there, disagree, idle, day, agree, careless, worst.)
Answer:
night – day
long – short
here – there
oldest – youngest
best – worst
trust – distrust
busy – idle
foolish – clever
careful – careless
disagree – agree

(b) Make adverbs from the words given in the box as in the example:

Example:
eager – eagerly

(quiet, careful, sure, safe, clever)
Answer:
quiet – quietly
careful – carefully
sure – surely
safe – safely
clever – cleverly

(c) Fill in the blanks with the words given below.

(curds, busy, keeping, clay, search, intelligent, accused of, lodging, packed with)

  1. When Lucy did not come home in the evening, her parents went in …………… of her.
  2. Somu is very …………. Ask him a riddle and he will come out with the answer in a minute.
  3. Have you watched a potter making a pot ? He puts a ball of ………….. on a wheel and turns the wheel. As the wheel keeps turning, he shapes the pot with his fingers.
  4. The Minister came to our school yesterday. The hall was …………. boys. Many had to stand in the verandah.
  5. If you add a little lime juice to warm milk, it turns into …………. after a few hours.
  6. A new man to town : Is there a good hotel here? I want ………… for the night.
  7. The prisoner was ………….. stealing a radio.
  8. When Mrs. Sampath went abroad, she left all her jewels with her bank for safe……………..
  9. The Minister was very …………… All day he had no time to see any visitors.

Answer:

  1. Search
  2. intelligent
  3. clay
  4. packed with
  5. curds
  6. lodging
  7. accused of ling
  8. Keeping
  9. busy.

(d) Fill in the blanks with the words given below.

(Sealed, approached, chief, trial, companions, careless, narrated, carelessness, otherwise)

  1. In the old days, every village had a ………….. or Elder. He heard the villager’s complaints and acted as a judge.
  2. Father : How is my son at mathematics?
    Teacher : He is very intelligent, but …………… He makes very silly mistakes. I have warned him several times about his ……………. Please tell him to be more careful, ……………. he may fail in his examination.
  3. The shopkeeper was accused of selling kerosene at a high price. The police caught him, locked and ………….. his shop, and brought him to …………. before a magistrate. He was fined two hundred rupees.
  4. Ravi kumar was one of a group of students who climbed a twelve-thousand-foot peak in the Himalayas. He gave a talk at our school today and …………. his own experiences and those of his ………….
  5. We want to start a reading room in our village. Everyone we ………… for money liked the idea and helped us.

Answer:

  1. Chief
  2. careless, carelessness, otherwise
  3. sealed, trial
  4. narrated, companions
  5. approached.

Comprehension

(a) Who says to whom? And why?

Question 1.
Let’s stay for the night in some house here in this town.
Answer:
The chief said this to others because their own village was far away.

Question 2.
Let’s have the pot we gave you to keep.
Answer:
The youngest thief said this to the old woman because he wanted to get the pot of gold for himself.

Question 3.
Your chief has asked me not be give the pot till all of you ask for it together.
Answer:
The old woman said this to the youngest thief because she wanted to be in a safe position.

(b) Answer these questions:

Question 1.
Why did the thieves have to stay in the town for the night?
Answer:
The thieves had to stay in the small town at night because their own village was far away. They had a pot of gold with them. It was very risky for them to travel at night.

Question 2.
Why did the thieves decide to give the pot into the old woman’s keeping?
Answer:
The thieves decided to give the pot to the woman for safe keeping as they did not trust one another. All of them were afraid lest the other one should run way with the pot of gold.

Question 3.
To whom was the old woman told to give the pot?
Answer:
The old woman was told to give back the pot when all the three thieves asked for it together.

Question 4.
Why did the old woman give the pot to the young thief and not to all three of the thieves?
Answer:
The old woman gave the pot to the young thief because she thought that the young thief had come to take the pot with the consent of the other two. Before handing over the pot to the young thief she had confirmed it from the chief.

Question 5.
What did the old woman go to the king for?
Answer:
The chief abused and cursed the old woman for her carelessness. The two thieves demanded of her, the price of gold. The old woman pleaded them for mercy. But the chief was not ready to forgive or leave her. Therefore, the old woman went to the king for justice.

Question 6.
Who tried the case?
Answer:
An intelligent boy named Ramanna tried the case.

Question 7.
How did Ramanna decide the case?
Answer:
Ramanna said to the thieves, “Bring your third companion and the pot will be delivered only to all three of you together. The thieves could not locate their companion. They withdrew their case. In this way^he decided the case in the old woman’s favour.

Question 8.
How did the decision help the old woman?
Answer:
As the thieves could not produce the third companion, they had to give up the case. Thus the decision saved the old woman from making payment for the pot of gold.

Grammar in Use

(a) Read the questions under A and make suitable answers for them from the table under B. The answer to the first question is given, and. the beginning of the other answers has also been given.
A
Example:
Can Jaya cook?
No, but Java is learning how to cook.

  1. Can Uma write a letter?
    No, but …………
  2. Did Murali buy the sweets?
    No, because ………….
  3. Did Prema put the cups back in the right place?
    Yes, ………….
  4. What did Anand do next?
    He did not do anything, because ………..
  5. Shall I start the car now ?
    No, ………..


Answer:
  1. Padma is teaching Uma how to write letters.
  2. Murali did not know where to get the sweets.
  3. Janaki showed Prema where to put the cups.
  4. He did not know what to do next.
  5. because I will tell you when to start it.

(b) Read this sentence.

The old woman asked the thieves, “Will you take the pot back tomorrow morning?” We can rewrite this in indirect speech in this way:
The old woman asked the thieves if they would take the pot back the next morning.

Now rewrite the following in indirect speech, as shown above.

  1. “Shall I give the pot to this young man?” the old woman asked the thieves from inside the house.
  2. “Will you have tea or coffee?” I asked the guest.
  3. “Is Leela going with you to the cinema or with me for a walk?” Mr. Prasad asked Skekhar.
  4. “Do the boys want to go to Chennai or to Delhi for the excursion?” the headmaster asked the class teacher.
  5. “Will Diwali fall on the Monday or Tuesday?” I asked mother.
  6. “Have you had your lunch?” the boy asked his friend.

Answer:

  1. The old woman asked the thieves from inside the house whether she should give the pot to that young man.
  2. I asked the guest whether he would have tea or coffee.
  3. Mr. Prasad asked Shekhar whether Leela was going with him (Shekhar) to the cinema or with him (Mr. Prasad) for a walk.
  4. The headmaster asked the class-teacher whether the boys wanted to go to Chennai or Delhi for the excursion.
  5. I asked mother whether Diwali fell on Monday or Tuesday.
  6. The boy asked his friend whether he had his lunch.

(c) The phrasal verb ‘give up’ has been used in the lesson. It means – to stop trying to do something.

Some other phrasal verbs with their meanings are given below:
give up : to admit that you have been defeated.
give out : to come to an end.
give off : to produce something such as a smell, heat, light etc.
Answer:
Do yourself.

Let’s Write

Write a paragraph on each of the following:
Question 1.
How the youngest of the thieves got the pot of gold for himself.
Answer:
The thieves took the dinner. Then they sat under a tree talking together. A woman came there selling curd. The youngest thief said, “We should buy some curd.” The chief said, “Go and have a pot from the old woman”. He at once went to the old woman and asked her to give him the pot they had given her to keep. Being very busy, she shouted from inside the house to ask if she would give the pot to the young man. The chief shouted back to her to give it to him. The old woman thus gave the pot to the young thief. The thief quietly left the place in this way he got the pot of gold for himself.

Question 2.
How Ramanna decided the case of the pot of gold?
Answer:
On the day of trial, Ramanna asked the thieves to narrate the story first. They accused the old woman of her carelessness. The old woman asked them to forgive her as she was very poor. Then Ramanna asked the thieves if they had told that woman to give back the pot only to all three of them together. The chief said, “Yes, we did, we told her not to give it otherwise.” Ramanna said, “In that case, you will have to bring your third friend and the pot will be given to all of you together. Hearing this the thieves did not know what to do they gave up the case. In this way, the case of the pot was decided in the farvour of the old woman.

A Boy Judge Word Meanings

What is the full form of MPBSE?

MPBSE is the short form for Madhya Pradesh Board of Secondary Education. Hemant Singh

MP Board Class 6th Special English Solutions Chapter 3 A Boy Judge

MP Board Class 6th Special English Solutions Chapter 3 A Boy Judge

Learn something new every day.

On this blog you will get to learn something new every day.

Subscribe to our blog newsletter

Leave a Reply